Gift

Tove Ditlevsen går dit passionen tar henne, framför allt kärleken till skrivandet men också till män, sina barn och till en drog som får henne att glömma allt.

Av: Ditlevsen, Tove
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

Gift är en av tre romaner i Tove Ditlevsens självbiografiska svit. Den gavs ut för första gången 1971 men finns nu i en svensk nyöversättning av Ninni Holmqvist. Den danska författaren skriver om sin begynnande karriär, sina relationer som både leder henne framåt i karriären och ner i fördärvet.

Ett högt pris

Skrivandet är allt för bokens huvudperson. Det är 1940-tal och hon är nyligen gift med en betydligt äldre litteraturredaktör. Hon längtar allt mer efter något annat och förälskar sig i en man bland Köpenhamns intellektuella och lämnar sin make. Kärlekar avlöser varandra, skrivandet är en ledstjärna men när hon förlorar sig i ett svårt missbruk börjar även hennes skrivmaskin att samla damm. 

Gift är en mörk berättelse, men lättsamt skriven, om vad som händer när passion och verklighet gång på gång krockar. En intressant inblick i en förutsättningarna för en skrivande kvinna och det höga pris hon får betala för de livsval hon gör, både frivilliga och ofrivilliga.

Tove Ditlevsen är ett välkänt namn i Danmark, hennes självbiografiska romaner fick mycket uppmärksamhet när de gavs ut, både positiv och negativ. Hennes skildringar av arbetarklassen och kvinnliga erfarenheter utifrån sitt eget perspektiv har överlevt kritiken och gett henne klassikerstatus i eftervärlden. 

Fler tips

  1. Det mest förbjudna

    Tips Av: Thorvall, Kerstin Tipsat av: Anna Sahlén

    Anna söker desperat efter sätt att stävja sin ångest. I otrohet och genom sexuella relationer kan hon döva sin smärta.

  2. Klassiker: Ett eget rum

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    Virgina Woolfs essäbok går igenom förutsättningarna för kvinnors skapande och visar varför det genom historien varit så svårt för dem att få möjlighet att skriva och nå framgångar som författare.