Gallows pole

En mörk historisk roman med många ansikten och ett fängslande språk . Baserad på en verklig händelse om en falskmyntarliga som utmanade hotet från överheten.

Historisk roman från 1760-talets Yorkshire. Människorna på landsbygden börjar känna av de första tecknen på den industriella revolutionen. Främst maktlöshet eftersom många livnär sig på handarbeten som utvecklingen hotar att kasta på historiens soptipp. Men också därför att revolutionen kommer uppifrån. Stora landområden köps upp, vägar och kanaler tillkommer utan att den lokala befolkningen har något att säga till om.

För att ge igen på kronan, iscensätter några av dem ett gigantiskt falskmyntningsprojekt. Gruppen leds av den karismatiske David Hartley. En märkligt sammansatt person. Å ena sidan brutal mot alla som står i vägen för projektet. Å andra sidan en naturmystiker som tycker sig se märkliga syner på de dimmiga hedarna i det vilda Yorkshire-landskapet.

Att tillverka egna mynt är dock inte riskfritt och kan leda raka vägen till galgen. Den envise skatteindrivaren William Deighton är dem på spåren. Det största hotet verkar dock komma från missnöjda personer inom de egna leden.

The Gallows Pole är en roman med många ansikten. Språket skiftar mellan ovårdat talspråk och poetisk lekfullhet och handlingen spänner från kompromisslös brutalitet till drömska naturskildringar. Rekommenderas till fans av Cormac McCarthy.

Våra texter

  1. Golden hill

    Av: Spufford, Francis Tipsat av: Lennart Kihlberg

    En originell berättelse med mystik, intriger och skarpsinning humor ger en läsupplevelse som stannar kvar.

  2. Ormfesten

    Av: Crews, Harry Tipsat av: Lennart Kihlberg

    Mystic är en håla i den amerikanska Södern som osar av undertryckta känslor. Oemotståndlig läsning om livets mörkare sidor.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 12 oktober 2017