Gabriela Stjärna och tjuven

Gabriela Stjärna är en kort tjej som vill bli bättre. Hon vill bli bättre på att växa, bättre på att ta det lugnt, på att trösta, på att sova ut, på att sluta skrämma upp sig själv, på att ligga lågt.

Hon vill bli bättre på att prata väder och bättre på att hålla masken. Hon vill helt enkelt skita i att Nelly har en rik farsa som bjuder henne på resor till Tibet och New York. Nelly som har ett glitterkalas dit alla i klassen är bjudna och får en underbar glace au four. Hur läckert är inte det?

Hur kul är Halden?

Gabriela är 11 år och när fröken ber alla berätta semesterminnen inför hela klassen märks det så himla tydligt om man varit i Tibet, New York eller i Halden (i Norge). Det blir så väldigt uppenbart att vissa (Nelly) får allt de pekar på och att andra får nöja sig med Halden och begagnade veckotidningar.

På Nellys kalas försvinner den coola inspelningsbara grodan som hon fick när hon var i New York. På något mystiskt sätt är den bara borta och Nelly är bombsäker på att det är Gabrielas bästis Mikaela som snott den.

Gabriela Stjärna och tjuven är en bok om klasskillnader. Om att bo i ett stort fint hus med många rum eller i en lägenhet på tredje våningen. Om att få vad man vill och pekar på, eller inte. En bok om när det är som viktigast. På mellanstadiet. Då när alla åker till Kanarieöarna och får allt de pekar på. Heja Gabi, jag gillar dig!

Långt ifrån cool

Av: Olsson, Ingrid Tipsat av: Helena Lindblom

Vad gör man när ens bästa kompis plötsligt blivit cool, medan man själv blir utfryst och ingen förstår?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 4 februari 2010