Gösta Berlings saga

Folksägner, mystik, naturromantik och realism varvas om vartannat i detta klassiska epos om prästen Gösta Berling och människorna omkring honom. Det är en saga om uppgång och fall, gott mot ont och om kärlek och Värmlands natursköna landskap.

I sagans början möter vi Gösta Berling, en ung präst i Värmland, som missköter sitt ämbetes plikter genom att ägna sin tid åt dryckenskap och lättsinnighet. Gösta förlorar därför sitt ämbete och drivs ut på vägen som tiggare. Han är en fallen präst och bestämmer sig att livet inte är värt att leva längre. Men i sin misär möter han Majorskan på Ekeby som förbarmar sig över honom och gör honom till en av tolv kavaljerer på sitt stora gods. Kavaljerernas tillvaro på Ekeby är en lättsam sådan. De får allt serverat och kan fritt ägna sig åt vilka lustfyllda aktiviteter de vill.

Avtal med djävulen

Efter en tid av lättjefullt leverne får kavaljererna en släng av hybris och anser sig illa behandlade. När en av dem sedan dör blir de lurade av den elake Sintram att Majorskan säljer deras själar till djävulen. Upprörda av detta ger de igen genom att själva ingå avtal med djävulen om att få driva Ekeby under ett års tid. De fördriver Majorskan från hennes gods och nu tvingas hon tigga ute på vägarna. De lustdrivna kavaljererna tar makten över godset och bruket. Läsaren får sedan följa kavaljererna och folket de rör sig med, under det år kavaljererna styr över Ekeby. Deras med- och motgångar, äventyr, konflikter och Göstas många romanser med damer ur lokalbefolkningen kryddar berättelsen.

Debutroman

Gösta Berlings saga var Selma Lagerlöfs debutroman som utkom 1891. Handlingen utspelar sig i Värmland, kring frykensjöarna, omkring 70 år innan boken skrevs.
Boken är skriven med ett rytmiskt och poetiskt språk som gör att man lätt flyter in i fantasins värld, till en tid då man fortfarande trodde på vittror, troll och det övernaturliga. Den berättas utifrån många olika karaktärers perspektiv och blandar fantasi, sagor och verklighet på ett sätt som känns naturligt. Läs den! Selma kunde konsten att skriva klassiker utan att vara torr.

Finns också att ladda ner som fri e-bok från Litteraturbanken

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Emelie Öberg den 16 mars 2012