Gå vilse & hitta hem

Idag lever cirka 215 000 barn med minst en bonusförälder och det här är en bok som fyller ut ett tomrum i litteraturen - nämligen böcker om Bonusfamiljen.

Jag har själv under många år levt i bonusfamilj och på nära håll fått upptäcka vilka utmaningar och svårigheter som denna innebär. I en bonusfamilj har de vuxna valt varandra men de har inte valt vilka barn som ska ingå och barnen har inte valt att få nya föräldrar och syskon.

Erfarenheter och verktyg

Oftast är kärleken mellan de vuxna mycket stark eftersom de har valt varandra urifrån den. Men hur gör man för att behålla denna kärlek som utsätts för prövningar som man kanske inte är förberedd på? Och hur gör man för att alla i en bonusfamilj ska känna sig sedda, trygga, inkluderade och respekterade?

Genom denna bok lotsar författaren oss skickligt igenom ovanstående frågor. Jag imponeras av hennes mod att så naket och ingående beskriva de känslor och händelser som hon upplevt under sin egen resa som del i en bonusfamilj. Hon ger både en personlig och en professionell vinkling, eftersom hon under många år arbetat som samtalsterapeut.

Denna bok passar till alla som på ett eller annat sätt har kontakt med bonusfamiljer. Den ger en inblick i hur denna familjekonstellation ställer helt andra krav på alla inblandade parter än på de som lever i en kärnfamilj. Vidare ger författaren tips på hur man kan förbereda sig på att starta och leva i en bonusfamilj samt verktyg till hur de svårigheter som uppstår kan hanteras.

Fler tips

  1. Happy happy

    Tipsat av: Helen Forsberg

    Måste det vara negativt att skilja sig? Finns det "bra" och "dåliga" skilsmässor? Blir barnen förstörda?

  2. Varannan vecka död

    Av: Jacobson, Anita Tipsat av: Tommy Bildström

    Poesi om skilsmässa. Ibland vackert, ibland med humor men alltid med djup.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Lindberg den 6 oktober 2023