Gå på vatten

Det blir en spännande kamp mot klockan när en psykiskt sjuk kvinna tar socialministern som gisslan på en fullsatt Finlandsfärja.

Sveriges socialminister Pirjo Larsson har fått anonyma hotbrev, men viftar bort dem. En kort tid senare blir hon tagen som gisslan på väg till ett toppmöte i Helsingfors. Attacken sker på en fullsatt Finlandsbåt av en psykiskt sjuk kvinna som är beväpnad.

Kräver en blodig hämnd

Sofia Månsson, den sjuka kvinnan, har sökt vård under en längre tid men ständigt blivit avvisad. Hon bor tillsammans med sin gamla mamma Astrid som inte orkar med oron för sin vuxna dotter längre. Sofia lägger skulden på socialministern och beslutar sig för att utkräva en personlig och blodig hämnd.

Uppdraget att lösa gisslandramat går till polisens nationella insatsstyrka. Hedvig Ek är den första kvinnliga polisen någonsin i operativ tjänst där och detta blir hennes första uppdrag. På plats är också hennes kollega Rafael Flores Alba som vidareutbildat sig till förhandlare.

Med nära 2 000 passagerare ombord blir uppgiften vansklig. I gryningen klättrar poliserna ombord på färjan. Läget kompliceras ytterligare av ett mycket konkret hot från oväntat håll. Dessutom kräver Sofia Månsson att få träffa sin psykiater. Problemet är att han befinner sig på semester i Australien. Bara att flyga hem honom tar ett dygn. Det är en kamp mot klockan för Hedvig och Rafael och deras kollegor.

Christina Wahldéns bästa bok

Det är superspännande och väldigt bra. Christina tecknar karaktärerna med säker penna och man får röra sig i alla inblandades huvuden så vad som är rätt eller fel är inte helt lätt att ta ställning till. Det här är i mitt tycke den allra bästa boken av Christina Wahldén.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 28 mars 2011