Fyren och stjärnorna

Efter den stora strejken fick Erik och Blendas pappa inget nytt arbete. Han emigrerade till Amerika. Sju år har gått, men barnen tänker fortfarande på honom varje dag.

Att inte veta varför pappa är borta är svårt. Har han svikit dem eller är han död? Ovissheten plågar dem alla.

Erik planerar i hemlighet att rymma. Han ska åka till Amerika och leta rätt på pappa. Blenda skriver brev som hon inte kan skicka eftersom hon saknar hans adress. Mamma Tora försörjer familjen genom att arbeta i ett tvätteri. Fast arbetet är tungt och dagarna långa är de fattiga.

Tora har gett upp hoppet om att hennes man ska höra av sig. När en kund på tvätteriet börjar uppvakta henne, ser hon mannen som en chans till ett nytt och bättre liv för henne och barnen.

Lämnar allt

De lämnar allt de har: lägenheten, Toras arbete, Blendas spirande kärlek och Eriks tama kråka. De flyttar hem till fyrmästare Carl Nordsten, som bor alldeles ensam på en ö. Men vem är han egentligen?

Handlingen utspelar sig för nästan 100 år sedan i Göteborg. Den visar hur utsattta kvinnor och barn var på den tiden. Boken är gripande och jag tyckte mycket om den!

Jag tror att den här boken passar från 12 år och att många vuxna kvinnor också kommer uppskatta den. Fyren och stjärnorna är nämligen en fantastisk skildring av kvinnors historia.