Fredsförklaring

Självbiografi som ger en bild av människan Neil Young, bakom musiken och legendstatusen.

Neil Young är en av de stora rocklegenderna. Han har funnits på rockscenen sedan 1960-talet, först i Buffalo Springfield, sedan som soloartist och som medlem i supergruppen Crosby, Stills, Nash & Young.

En oplanerad tillbakablick

Något biografiprojekt hade Neil Young egentligen inte planerat, men en bruten tå i kombination att han under en period ledsnade på att skriva och spela musik (delvis på grund av att han helt slutade med alkohol och droger!), gjorde att det plötsligt fanns tid och utrymme för att se tillbaka.

Resultatet blev Fredsförklaring, där minnen från barndomen och uppväxten i Ontario, Kanada blandas med episoder från musikkarriären, inblickar i familjelivet och ingående beskrivningar av några av hans hjärteprojekt.

Fredsförklaring känns ibland mer som en blogg än som en självbiografi. Den ger intryck av att vara oplanerad och mycket känns skrivet i stundens ingivelse. Episoder från olika tidsperioder blandas. Ibland förvirrat och ostrukturerat, men oftast engagerat och intressant. Fram växer bilden av en människa med stark vilja och nyfikenhet på tillvaron och hängivenhet för de projekt han gett sig in i.

Hjärteprojekt

Neil Young berättar till exempel om sin kärlek till stora amerikanska bilar och om sitt miljöengagemang. Han har satsat mycket tid och stora summor pengar i projektet Linkvolt, där han med hjälp av fordonskonstruktörer och energiexpertis byggt om sin egen Lincoln Convertible årsmodell -59 till en energisnål miljöbil. Tyvärr drabbades de av ett stort bakslag när bilen brann upp, men han gav inte upp utan har fortsatt att jobba med projektet.

Han berättar också engagerat om sitt senast projekt Pono, ett försök att skapa ett högkvalitativt ljudsystem för strömmande digitalt ljud, som ger en mycket rikare ljudbild än dagens digitala format som mp3 och cd. 

Flera av de stora skivbolagen har visat intresse. Det är också detta projekt som gett boken dess lite märkliga namn. Det är inte en krigsförklaring mot Itunes och andra system på marknaden, utan ett försök att mäkla fred mellan artisternas önskan att ge lyssnarna bästa möjliga ljudåtergivningar och de kommersiella krafterna. Spännande att se om det slår igenom.

Familjen och karriären

Familjen får stort utrymme i boken. Hans söner, Ben och Zeke, är båda födda med utvecklingsstörningar. Neil berättar bland annat om sitt engagemang för att förbättra villkoren för funktionshindrade barn.

Det är faktiskt så att musikkarriären får en nedtonad roll. Givetvis finns en hel del både roliga och tragiska episoder från karriären. Mest spännande är att läsa om de första åren i Kalifornien när han lärde känna Stephen Stills och slog igenom med Buffalo Springfield. Det är också rörande att läsa om hur han fortfarande sörjer gitarristen Danny Whitten som spelade med kompbandet Crazy Horse, och dog av en överdos efter att han inte fick delta i en spelning med bandet.

För oss som följt Neil Young genom hela hans karriär är Fredsförklaring på det hela taget intressant läsning. En sak är klar, han lever som han lär - Rust never sleeps!

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åke Samuelsson den 5 november 2013