Främlingen

En kort bok om existentialismen som kan följa dig genom livet. Välj den som fredagsunderhållning!

Klassikern Främlingen handlar om en vanlig, ordinär man vid namn Meursault vars mor avlider. I bokens början följer vi honom på begravningen, då han umgås med sin flickvän och då han möter grannar. Vi följer Meursalt kring vardagliga bestyr och händelser, tills ett brott inträffar.

Läs eller läs om

För nya läsare vill jag inte avslöja så mycket mer, för er som läst boken förut så vill jag ändå tipsa om att göra ett nytt besök i den. Främligen är ett av existentialismens mest framträdande verk. Det rör sig om vår en syn på vår tillvaro som absurd och meningslös.

När jag nu återupplever Meursaults historia, 20 år efter min första genomläsning, upptäcker jag mycket nytt. Boken kanske inte har ändrats men själv är jag inte tidlös.

Som med många klassiker är det en mer lättillgänglig bok än vad man kan tro. Bara drygt hundra sidor och inga krav på förkunskaper. Läs den i jakt efter ”det dunkla och instinktiva” som Albert Camus själv lär ha sagt. Extra lättillgänglig är den förstås eftersom den finns på biblioteket. Det kostar inget att prova! 

Biografi-tips

Foto: Tommy Bildström
Själv läste jag igenom den med en livsälskande hundvalp på en madrass på golvet medan resten av familjen såg på Idol. Det är inte många minuter av ens liv du behöver lägga på att ta dig igenom en av litteraturhistoriens klassiker, men berättelsen kan komma att leva med dig hela livet.

Har man fler minuter att avvara kan jag rekommendera Ingmar Simonssons biografi Fransk-algeriern Albert Camus (som faktiskt heller inte är så fasligt lång). Det kan ju bli nya helgnöjet när underhållningsprogrammen är avklarade?

 1. Smala böcker

  Artikel Skrivet av: Mats Enarsson

  "Hur jobbigt är det inte med för mycket ord?" Mats Enarsson vill helst ha smala böcker.

 2. Myten om Sisyfos

  Tips Av: Camus, Albert Tipsat av: Roland Spolander

  Roland Spolander, professor i konstvetenskap på Umeå universitet, berättar om Albert Camus essä Myten om Sisyfos. Den handlar om att du alltid måste börja om.

 3. Pesten

  Tips Av: Camus, Albert Tipsat av: Mats Enarsson

  En stad sätts i karantän när en obotlig sjukdom börjar att härja. Läsvärd klassiker med hög aktualitet.

 4. Främlingen

  Tips Av: Camus, Albert Tipsat av: Daniel Gunnestam

  Genom olyckliga omständigheter förvandlas Mersault från en vanlig medborgare till mördare. Hans nihilistiska inställning till världen vänds emot honom i en kafkaliknade process.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 22 mars 2021