Folke och Frida

En barnbok som handlar om Frida själv och hennes bäste vän, grannpojken Folke Peterson-Berger.

Boken ger detaljerade miljöbeskrivningar av Umeå stad. Åslunds bodde i sista huset öst på stan, i hörnet av nuvarande Pilgatan och Kungsgatan. Därefter tog ängar och gärden vid fram mot Hamrinsberget och Öbacka. I boken får man följa barnens nyfikna äventyr runtom i staden. Nyutgåvan från 2008 innehåller även de tre första kapitlen ur fortsättningen "Frida i Per-Nils-gården".
 
Ur Folke och Frida:
"Poppelallén skilde östra stadsdelen ifrån stan. Östra staden, där Folkes och Fridas hem låg, var en nyare stadsdel med bredare och öppnare gator än inne i stan.
Poppelallén var en bred, fin gata, kantad med popplar, de finaste träd som kunde växa i den staden. Annars var det bara björkar som kantade gatorna, och därför kallas staden också Björkarnas stad. Poppelallén var som sagt en bred, fin gata, som gick tvärs genom stan och lutade mot älven i Mannersteds backe mellan fängelset och Döbelns park."
 
Frida Åslund (1879-1937) växte upp i Umeå. Hon avlade folkskollärarexamen och tog tillfälliga anställningar i Jämtland och Härjedalen. Fick arbete i Horndal i Dalarna 1908 där hon stannade fram till sin död. Åslund skrev för både barn och vuxna och publicerade femton romaner. Många av dessa har motiv från Umeå.

Vem tror på häxor?

Av: Holm, Annika Tipsat av: Annika Edlund

Annika och Eva och deras föräldrar har flyttat till Umeå från Stockholm. När de hälsar på en god vän till föräldrarna blir flickorna vettskrämda.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: N N den 26 mars 2007