Flykten från den brinnande staden

En spännande och varm berättelse om hur Lizzi och hennes familj flyr från krigets bomber tillsammans med en cirkuselefant.

Gamla Lizzi på äldreboendet pratar om att hon rymde med en elefant när hon var ung. Personalen tänker att hon är lite snurrig och tror inte på henne. Men Karl, vars mamma är sköterska på hemmet, lyssnar på Lizzis historia, om hur livet var för henne mitt under brinnande världskrig.

En elefant mitt i staden

Lizzis mamma arbetade på Dresdens zoo. År 1945 hotas staden av flygbombningar och djurparksdirektören bestämmer att alla djur ska avlivas. Då tar Lizzis familj hem den unga elefanthonan Marlene till sin bakgård. Men snart faller bomber och de flyr med sin elefant från den brinnande staden.

Mamma, Lizzi och hennes lillebror Karl vandrar tillsammans med Marlene ut på landet, till några släktingars bondgård. Släktingarna har flytt men där finns istället en kanadensisk bombflygare, Peter, som gömmer sig.

En farlig flykt

Först blir Lizzis mamma rädd och arg, men så blir de vänner och bestämmer sig för att allihop tillsammans ge sig iväg. Bort från kriget, bort från bomberna som fortsätter att falla. Det blir en flykt med många strapatser, och värst av allt, Karl blir sjuk. Hur ska de få tag på en läkare?

Flykten från den brinnande staden är en spännande, varm och romantisk andra världskriget-historia av Michael Morpurgo. Han har skrivit mer än hundra böcker, ofta handlar de om djur och utspelar sig förr i tiden. Många läsare blir berörda av hans berättelser.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 2 mars 2017