Flickan under jorden

För tio år sedan försvann lilla Lucy Downey spårlöst från sitt hem. Polisens sökande gav inget resultat. Nu har ännu en liten flicka försvunnit och utredningen leder rakt ut i det förrädiska marsklandskapet i norra England.

Arkeologen Ruth Galloway trivs med sitt ensliga liv i en stuga ute på marsklandet i norra Norfolk. Något som vänner och släktingar tycks ha svårt att förstå. Arbetet som expert på ben och forntida riter är hennes stora intresse och också det som förde henne till trakten.
 
Den bryske kriminalkommissarien Harry Nelson har inte kunnat släppa tanken på femåriga Lucy som försvann tio år tidigare. Nu har man hittat ett barnskelett ute i de vattensjuka saltängarna och kontaktar Ruth för att få veta benens ålder.
 
Det visar sig vara en flicka som bragts om livet, dock för cirka två tusen år sedan, antagligen i samband med någon form av rituellt offer. Intressant för Ruth men frustrerande för polisen.
 
När så ytterligare en liten flicka försvinner dras Ruth in i utredningen. Hennes lugna privatliv krånglar till sig och hon inser snart att det inte är ofarligt att samarbeta med polisen.
 
En snabbläst, underhållande deckare där de arkeologiska inslagen och inte minst det fantasieggande naturlandskapet var största behållningen för min del. Spänningen byggs upp med små medel och i synnerhet beskrivningen av Ruth ger ett levande personporträtt.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åsa Zetterström den 10 augusti 2009