Flickan under gatan

Fyrtiotre utländska barn i likadana träningsoveraller dumpas mitt i centrala Stockholm. Det är en kall vintermorgon och kommissarie Ewert Grens har redan fler olösta fall än vad som är hälsosamt på sitt bord.

Strax därefter hittas en svårt sargad död kvinna i kulverten under S:t Görans sjukhus. Spåren leder rakt ner i underjorden. Där har samhällets utstötta funnit sin tillflykt.
 
Polisen måste ta hjälp av de frivilligorganisationer som fått lov att ta över där sociala myndigheter misslyckats. Dessutom försämras Grens älskade Anni efter de svåra skador hon fick 27 år tidigare. Hur ska han orka?
 
Författarduon belyser återigen hur grovmaskigt det svenska samhällets skyddsnät har blivit. De använder deckarkonceptet på ett förnämligt sätt för att belysa kända och okända samhällsproblem.
 
I Flickan under gatan handlar det om gatubarn och socialt utstötta som fallit igenom till följd av en rad ”penningbesparande” reformer. Serien med kriminalkommissarie Ewert Grens börjar med Odjuret som handlar om sexualbrott mot barn. Den vann Glasnyckeln för bästa kriminalroman 2005. Box 21 handlar om trafficing och Edward Finnigans upprättelse om dödsstraff. De blev båda nominerade till Svenska Deckarakademins pris. Det här är skildringar som inte lämnar någon oberörd – det kan jag lova!
 
Det är inget krav – men läs gärna titlarna i ordning för att lära känna Ewert Grens vid City polismästardistrikt i Stockholm. Denne Siw Malmqvistdiggare har även en egen hemsida.
 

Ewert Grens hemsida