Flickan på tavlan

Om du vill ha en bok som ger kalla kårar men också något att fundera på, då är den här perfekt. En rysare av det verkliga slaget.

Ellas föräldrar är lite besatta av att hitta ett hus att pyssla med. Så dyker det plötsligt upp. Det röda torpet med vita knutar. Ett helt vanligt sommarställe, med gammal charm.

Mamma och pappa jublar. De planerar växthus, odlingar, reparationer. Ella jublar, not. Hon tycker att huset känns läskigt. En tavla med en flicka på är läskigast av allt. Den flyttar sig. Teckningar med hus utan dörr dyker upp och försvinner. Saker är plötsligt upp och ner.

Folkas och Dylan

Folkas, en äldre man i byn, varnar för att huset inte är något för mörkrädda. Ändå tar han på sig ett reparationsjobb åt familjen, eftersom han är skyldig huset det, som han säger.

Tur för Ella att lägenheten i stan finns och skolan, träningen och nya coola killen Dylan. Han går i åttan och verkar både skygg och lite tuff. Ella kan inte fatta att han vill vara med henne som bara går i sexan.

Kanske är det inte bara en slump, det här med Dylan. Kanske har hans öde något att göra med Ellas upplevelser i huset och med flickan på tavlan.

Flickan på tavlan är Rebecka Åhlins debutbok. En bok i genren magisk realism som är hetast just nu. Jag gillade tonen, temat och rysningarna. Personskildringarna är trovärdiga och miljöbeskrivningarna bra.

 

Huset i dimman

Av: Davidsson, Cecilia Tipsat av: Annika Edlund

Vilke och hans föräldrar är nyinflyttade i den lilla staden Vaxholm. Mamma och pappa bråkar mycket och Vilke går ofta ensam efter skolan. En dag kommer han till en märklig affär i en trång, dimmig gränd. Där möter han en mycket speciell gammal man.