Flambards

Christina är föräldralös och skickas till en förfallen gård på den engelska landsbygden. Så börjar historien om Flambards. En berättelse om kärlek, mod, hästar och svåra livsval.

Av: Peyton, K. M
Språk: Svenska
Publiceringsår: 1989
Låna

Året är 1908 och tolvåriga Christina blir skickad till Flambards för att leva med sin farbror Russel och kusinerna Mark och William. De intressen som dominerar på Flambards är hästar och jakt. Christina hittar snabbt en vän i stallpojken Dick som lär henne att rida. Något som även hon lär sig att älska.

Kusinerna

Christinas kusiner Mark och William är mycket olika varandra. Mark är arrogant, självsäker och älskar hästar och jakt, precis som sin pappa. William är tystlåten och livrädd för hästar efter en olycka. William ägnar sig hellre åt modellflygplan och hans högsta önskan är att bli pilot.

I ett järngrepp

Farbror Russel håller sin familj i ett järngrepp med upprepade raserianfall och känslokyla. Russel favoriserar Mark som visar intresse för att gå i pappans fotspår. Samtidigt visar han sitt förakt för sin andra son, William och hans drömmar.

Arvet

Russels förhoppning är att Christina i framtiden gifter sig med Mark. Christina väntar ett stort arv när hon fyller 21 år. Pengar som skulle komma väl till pass. Flambards förfaller och behöver renoveras. Christina känner en starkare dragning till William. Det leder till en djup vänskap som så småningom spirar ut i en kärlekshistoria. Naturligtvis finns många hinder på vägen för Christina och William. Och en hotfull framtid tornar upp sig. Första världskriget väntar runt hörnet.

Första delen av tre

Flambards är den första i en serie om tre böcker av författaren K. M. Peyton. Den gavs ut för första gången 1967 i England och är fortfarande älskad världen över. Peyton föddes i Birmingham, England 1929. Hon älskade själv hästar och hästar förekom i nästan alla hennes böcker. Flambards har många gånger blivit prisbelönad och har också blivit tv-serie.

Jag glömmer aldrig sommaren när jag slukade dessa böcker. Så spännande. Det var nog min första riktigt starka läsupplevelse.

Läs också: Flickan från Flambards och Sommar på Flambards.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Ingrid Magnusson den 16 juni 2011