Fjäril

I ett villakvarter någonstans i Australien bor flickan Plum tillsammans med sina storebröder och föräldrar. Hon ska snart fylla fjorton och livet är så hemskt som det kan vara för trettonåriga flickor.

Av: Hartnett, Sonya
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2010
Låna

Alla i Plums familj bär på hemligheter och de tassar runt på tå för varandra. Hon kan inte förstå sina föräldrar, vilka hon tycker har stagnerat och bara nöjer sig med det liv dem har.

Hon har lyckats ta sig in ett gäng av tjejer på sin skola, men hon är inte respekterad av dem och hon är längst ned på hackskalan. Plum är medveten om detta, men det är något hon accepterar, hellre det än att vara ensam. Men hon bär på en hemlighet som hennes vänner absolut inte får veta.

En dag får Plum kontakt med Maureen, en nyinflyttad grannfru. Hon fascineras av denna kvinna, som enligt Plum är den snällaste i världen och den ende som riktigt förstår henne. Men som alla andra bär Maureen på en hemlighet, och hennes vänskap med Plum innehåller många baktankar.

Fjäril är en väldigt obehaglig och påfrestande bok. Man ser och förstår själv det Plum inte ser, och hela boken är en resa rakt mot den oundvikliga katastrofen. Man ängslas och våndas, det är jobbigt och man lider med de stackars huvudpersonerna. Men mitt i all bedrövelse finns det något vackert; Plums och hennes bröders tafatta kärlek till varandra. De klarar inte av att visa den men de känner alla av den. Denna ljusglimt av hopp är det som bär upp boken och gör den till en väldigt bra och mycket läsvärd bok. Det är en bok om ungdomar, för ungdomar och vuxna, som alla borde läsa.

Sonya Hartnett är född 1968 och bor i Australien. Hon har sedan debuten 1984 släppt ett femtontal böcker, varav sex är översatta till svenska. 2008 vann hon Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Fjäril släpptes 2009.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Isac Lindberg den 23 juni 2010