Fish Tank

En obekväm men fängslande filmberättelse om 15-åriga Mia som försöker hitta sin egen väg i en otrygg tillvaro.

Språk: Engelska Svenska Norska Danska Finska Isländska
Publiceringsår: 2010
Låna

15-åriga Mia bor med sin mamma Joanne och sin lillasyster Tyler i ett lägenhetskomplex i Essex. Deras hem präglas till stor del av ilska och hårda ord. Mia är arg, på sin mamma, på sin före detta bästa vän, på skolan, på livet – på det mesta.

Med ilskan som skydd

Hennes mamma och de sociala myndigheterna vill skicka Mia till en specialskola, men hon är fast besluten att inte åka. Mia tycker om att dansa och drömmer om att kunna försörja sig på det. Hon tränar dans i en tom lägenhet och driver omkring på dagarna, hela tiden med ilskan som en sköld mot omgivningen.

En dag kommer Mias mamma hem med en ny pojkvän. Connor är hel och ren, han har fast jobb och en fin bil och visar alla tre glimtar av ett helt nytt liv. Hans omtanke gör att till och med Mias hårda yta mjuknar.

Välgjord och välspelad

Filmen är ett verklighetstroget och fängslande porträtt av en ung flickas tuffa vardag och hur hon försöker överleva trots sin utsatthet. Berättelsen bär på ett obehag som skapar en intensiv otrygghet och känsla av maktlöshet hos tittaren, men det går inte att sluta titta.

Den värme som kan anas i gliporna gör klumpen i magen lite mindre påtaglig och filmens poetiska och vackra foto bidrar till att mildra obehaget ytterligare. Skådespelarinsatserna är strålande och Fish Tank är en riktigt bra film även om den stundtals är ganska jobbig att se på.

Fish tank är regissören Andrea Arnolds andra film och belönades med en BAFTA för bästa brittiska film 2010 och juryns pris vid filmfestivalen i Cannes. Hon långfilmsdebuterade med Red Road 2006.

Red Road

Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Smuts och smärta. Känns det igen? Det där att du måste nå botten för att veta hur det är längst ner i skiten innan du har valet att stanna eller vända, förändra, gå vidare. Som en katarsis - en rening i smutsen.