Finna sig

Välpolerad skildring av en kvinna som bara tillåter sig att existera genom andra.

Av: Lidbeck, Agnes
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2017
Låna

Allt Anna uträttar gör hon för en osynlig betraktares skull, som om hon själv saknade egenvärde. Hon låter sig aldrig vara något annat än ett objekt, vars enda uppgift är att utföra varje syssla fläckfritt och perfekt, vare sig hon är mamma, fru eller älskarinna. 

Klaustrofobisk och provocerande

Genom vardagsrealism och närgångna detaljer följer vi med Anna och hennes tankar, som hela tiden bedömer tillvaron och sin uppenbarelse utifrån. Någon gång kan Annas egna drifter anas, men de trycks hastigt undan av henne själv.  

Finna sig är en klaustrofobisk och provocerande roman, men också en tankeväckande kommentar till samhället och kvinnorollens förutsättningar. Jag funderar mycket över källan till Annas syntetiska empati. 

Agnes Lidbecks språk är helt i synk med huvudpersonen. Det är exakt, polerat in till perfektion. Men liksom Annas hårt hållna själsliv och känslor stänger oss ute från att lära känna henne och bifigurerna, bygger språket upp en distans till läsaren som jag inte vet om den är bra eller dålig. Att det är ett fantastiskt hantverk råder det dock inga tvivel om.  

Liknande böcker

 1. Egenmäktigt förfarande

  Av: Andersson, Lena Tipsat av: Anna Sahlén

  Skribenten Ester faller för konstnären Hugo och sugs in i ett mörkt år av förtärande kärlek.

 2. Du hasar av trygghet

  Av: Grelsson, Elin Tipsat av: Anna Sahlén

  Sara sitter fast i sitt förhållande och i ett jobb hon inte trivs med, men mest av allt i sina egna spärrar.

 3. Linjen

  Av: Karlsson, Elise Tipsat av: Anna Sahlén

  Många linjer löper genom denna bok; arbetslinjen, livslinjen, den raka linjen framåt och linjen som skiljer dem innanför från dem utanför.