Final Fantasy XIII

Planetens öde ligger i dina händer. Du kan välja mellan att göra ditt uppdrag och förinta den värld du håller kär, eller trotsa ditt öde och istället bli en vandrande varelse utan själ, så gott som död.

På den svävande kontinenten Cocoon är det de mäktiga varelserna Fal’Cie som styr och ställer över Pulse, världen under. Kom i kontakt med en av dem och du får ett uppdrag som du till varje pris måste fullfölja. Lyckas du inte innan tiden går ut så blir du förvandlad till ett monster, men fullföljer du det blir du belönad med evigt liv.

Nytt och nygammalt

I Square-Enix nya rollspelsäventyr kan du välja mellan sex spelbara karaktärer, alla olika till sätt, personlighet och stridsteknik. Det uppgraderade stridssystemet gör också att det här spelet känns väldigt nyskapande. Det finns samtidigt många välbekanta inslag för Final Fantasy-serien och vi får återse till exempel cactuars, chocobos och flera mäktiga och behjälpliga aeons.

Den aktiva världskartan är frånvarande precis som i de närmaste föregångarna i serien, förmodligen för att grafiken nu är väldigt realistisk. Vägen genom spelet är helt linjär och det är inte förrän i slutet det blir möjligt att se sig omkring och utforska större områden. Men det finns många sparpunkter så risken är liten att du måste göra om det du redan har gjort en gång. Vanliga fysiska affärer finns inte, men vid sparpunkterna kan utrustning och uppgraderingar inhandlas och saker kan här även demonteras och säljas.

Engagerande story

Trots en del minuspoäng så är det inte heller i det här Final Fantasy-spelet lönt att klaga på den underbara musiken, eller på storyn. Berättelsen är lätt att följa och den är så intressant att det lätt blir spel i timtal i sträck. Händelser förklaras på nytt ur olika vinklar under spelets gång, vilket gör det lättare att förstå, men kan också uppfattas som en aning repetitivt.

Final Fantasy XIII lockar liksom många av dess föregångare fram många känslor hos spelaren. Det bjuds på en hel del skratt i en annars ändå relativt mörk och invecklad historia. Karaktärernas personligheter och utveckling under spelets gång har Square-Enix gjort ett bra arbete med men tyvärr har de inte lyckats lika bra med de engelskspråkiga röstskådespelarna.

Både för den erfarne och nybörjaren

Trots att det här är den trettonde delen så är det liksom tidigare Final Fantasy-spel oberoende av sina föregående, vilket gör det till ett spel även för de som aldrig tidigare har spelat Final Fantasy. Kvalitetsmässigt så går det inte att jämföra med sina föregångare VI till X, men jag anser det ändå vara klart bättre än XII.

Jag rekommenderar det här spelet varmt till alla, speciellt till dig som inte vill spela igenom ett spel på bara ett par dagar. Du tar del av en berättelse, och du kommer under resans gång att skratta, gråta och undra, men framför allt njuta.

Spelet finns både till PS3 och Xbox 360.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Susanne Tjernström den 18 november 2010