Field guide to the birds of Australia

En fin och intressant handbok, som däremot kan lämnas hemma under själva fågelutflykten.

Har du redan planerat en resa till Australien eller har du inte ens tänkt tanken förut? Oavsett framtidsplaner kan fågelintresserade människor genom den här fälthandboken få både sitt lystmäte och mersmak för Australiens fåglar.

Beskrivna i flera nivåer

Ett schema med havsfågel-näbbar i naturlig storlek pryder insidan av den här fältguidens bägge pärmar. 770 arter och 2000 illustrationer ryms på bokens 400 sidor. För den som har koll på fåglarnas latinska namn är det enkelt att hitta rätt. För den som å andra sidan är nyfiken på deras svenska benämningar rekommenderar jag att komplettera med en enkel internetsökning på det latinska namnet. Det går annars bra att läsa boken från pärm till pärm som vilken annan bok som helst.

På planscherna finns flera liknande arter bredvid varandra för jämförelse. De är också illustrerade i de situationer och poser där och hur människor oftast ser dem. Fregattfåglarna svävar högt bredvid varandra, albatrosser sveper förbi ovanför ett mörkt hav, medan starar flockas tillsammans i gröngräset.

Tung att bära med sig

Att däremot i en fälthandbok som är till för att bära med sig, ägna 100 av 400 sidor åt DNA-analys, taxonomisk historia, arters kulturella avtryck med mera, borgar för trötta skådar-ryggar. Detta är också varvat med värdefull information för den som är ute i fält om bland annat biotoper och beteende, för att röra till det ännu en smula.

För en svensk soffskådare som undertecknad är de unika, endemiska, arterna något riktigt speciellt. Emu, lyrfåglar, murarkråkor, lotsfågel, grön kattfågel och många fler finns bara i Australien. De har tre arter av grodmunnar, en fågelfamilj som bara finn s i Asien och Australien och istället för den enda gök-art som finns i Sverige så kan vi där hitta ett tiotal.

Gamla bekanta

En bok kan ju tyvärr inte ersätta upplevelsen att besöka en region och till exempel lyssna på djurlivet, trots att många läten finns beskrivna i just den här boken. Men Europa har också nöjet att ha flera fågelarter gemensamma med australiensarna. Det flyger ladusvalor, havssulor, skedänder, flugsnappare och skarvar även i Australiens luftrum.

 

Fågelsång

Av: Pedersen, Jan Tipsat av: Staffan Olofsson

Många njuter av att vistas i naturen så här års. I skogen sjunger varje fågel efter sin egen pipa.

Vad säger fågeln?

Av: Tiberg, Joar Tipsat av: Annika Edlund

Tolv fåglar är representerade i denna första fina fågelbok för de yngsta. Det pjyttras och svirras, det flötjas och tvillras mellan sidorna.

Träffar kroknästa havsgrisar i jobbet

Skrivet av: Anna Östman

Små och underskattade djurarter har en speciell plats i Martin Emtenäs hjärta. Sedan 2005 har han lett Mitt i naturen i SVT och upplevt många möten, med djur såväl som människor.