Fasornas krig

Kriget i skyttegravarna under första världskriget beskrivs av militärhistorikern och författaren John Ellis.

Skyttegravarnas helvetesskildringar är numera förpassat till historien då det inte längre finns någon som är tillräckligt gammal för att ha upplevt dem. Vardagslivet i skyttegravarna under första världskriget, som sakta men säkert bröt ned människorna i grunden både fysiskt och psykiskt, finns nu bara att hitta i gamla brev och dagböcker.

Ständigt fuktiga fötter

Skyttegravskriget pågick under flera år, förutom kriget och granaterna var vardagen en ständig kamp mot lera, loppor råttor och sår som surnade. "Skyttegravsfot" var ett tillstånd som påminde om kallbrand och som uppkom då man i stående ställning försurat sin fötter då man inte kunnat byta om till torra strumpor och skor.

Det är nästan som en extra cirkel i Dante Alighieris version av helvetet där stanken av de döda blandades med lervälling och gas och förruttnelse och där fiendens ständiga granatattacker måste ha drivit soldaterna till galenskapens brant.

Konstruerade en vardag

Trots detta så skapar människorna strukturer och strategier för att överleva denna "konstruerade" verklighet. I fasornas krig får man insikt i vardagslivet, hur man hanterade tristessen om kamratskapet och vänskapen i skyttegravarna. Något som säger oss mycket om både krig och människan.

 

Berättelser om första världskriget

Skrivet av: Anna Östman

Första världskriget har flitigt beskrivits i historieböcker under de senaste 100 åren. Här hittar du några romaner, diktsamlingar, serier och biografier om det stora kriget och dess avtryck i vår historia.

Min vän, Mrs Dalloway

Skrivet av: Åsa Grenholm

Efter första läsningen förstod jag mig inte på boken. Den andra läsningen blev en av mina största läsupplevelser, och Clarissa Dalloway är sedan dess min följeslagare i livet.

Tipsat av: Tommy Bildström den 13 juli 2016