Farlig mark

Den här dagen händer det något riktigt otäckt på vägen hem från skolan. Läs en mycket spännande historia, av författaren till Ett hål om dagen.

Tamaya och Marshall har alltid sällskap från skolan. De är inte direkt vänner, går inte ens i samma årskurs, men är grannar och Tamayas mamma vill att hon ska ha sällskap hem.

Nuförtiden är det inte så kul för Marshall. Skolans nykomling, coolingen Chad, mobbar och hotar honom. Den här dagen vill Chad att de gör upp efter skolan.

Genväg genom skogen

Marshall säger inget till Tamaya men övertalar henne att ta en genväg hem. En väg genom skogen som de aldrig gått förut, men som han säger ska gå mycket snabbare.

Snart är det mer skog och träd än någonsin. Tamaya blir rädd. Marshall går fortare, Tamaya springer efter. De kommer till en lerig liten sjö, som en gyttjig pöl. Den ser väldigt konstig ut. Plötsligt ser de killen från skolan, Chad.

Han ger sig på Marshall, klipper till honom och vräker ner honom på marken. Tamaya skriker, Chad skriker tillbaka att snart är det hennes tur. Då gör hon som hon aldrig trodde hon skulle våga. Hon tar en näve gyttja från pölen och trycker upp det i ansiktet på Chad. Sedan flyr hon och Marshall därifrån.

Vad är det i leran?

Det börjar klia på Tamayas händer, det blir utslag och blåsor som blir till sår. Något är fel med den där gyttjepölen, det är tydligt. Och hon Marshall som lämnade Chad ensam i skogen. Nästa dag kommer han inte till skolan. Är det Tamayas fel? Finns det något farligt i leran?

Farlig mark är en mycket spännande bok med dystopiska inslag. Muterade "ergonymer" sprider sig med blixtens hastighet och det lilla samhället Heath Cliff försätts i karantän. Men boken handlar också om civilkurage, om mobbing och utsatthet.

Författaren Louis Sachar har också skrivit bland annat Ett hål om dagen.

Läs också

  1. Ett hål om dagen

    Av: Sachar, Louis Tipsat av: Andrea Ejelöv

    På Camp Green Lake finns det egentligen bara en regel: "Gör inte Chefen upprörd".

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 7 september 2017