Fallvatten
Lika mäktig och omtumlande som sin titel är Mikael Niemis norrbottniska thriller om en rasande natur och otämjda känslor.
Vi tar en massa saker för givna för att få vardagen att fungera. Spisplattorna är troligen avstängda, piloten kan säkert flyga planet och banken förmedlar nog mina inbetalningar dit de ska. Och ett välbyggt, ständigt övervakat dammbygge kan aldrig brista.
Men i Fallvatten blir det otänkbara ett faktum. Den enorma Sourvadammen faller samman, och utlöser en lavin av förödelse hela vägen ner till Luleå. Under några andlösa timmar får vi följa några av alla de som överraskas av vattnet och kämpar för att överleva. Helikopterpiloten som är mitt uppe i en bitter skilsmässa, hans gravida dotter, en kraftverksarbetare som valt just denna dag för att sätta sina kvinnliga kollegor på plats och många andra.
Den framrusande vattenvågen sveper med sig dem alla men också deras konflikter och problem, och ställer dem på sin yttersta spets. Vad är det som betyder allra mest när döden tornar upp sig några hundra meter bort – och vilka går att lita på?
Många minns nog Mikael Niemis fantastiska genombrott med uppväxtromanen Populärmusik från Vittula. Här ger han sig på thrillerformen och lyckas göra det lika personligt och nyskapande. Det är oavbrutet spännande och omöjligt att släppa boken, men mitt i spänningen finns trovärdiga porträtt av alla sorters norrbottningar av idag, bokstavligen blandade i en enda röra, och en hel del civilisationskritik. Tron på att människan lyckats tämja naturens krafter kanske bara är en tro.
Det finns en liten rännil av romaner som ställer frågan om människans förhållande till naturen. Ett par andra omskrivna böcker är Karen Thompson Walkers En tid för mirakel och svenske Jesper Weithz Det som inte växer är döende.
Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.