Falafelflickorna

Det blir fullt upp för Hawa på sommarlovet. Förutom att vara hundvakt och ta hand om biblioteket startar hon en detektivbyrå. Snart får hon sitt första fall.

12-åriga Hawa bor i ett så kallat problemområde. Där det finns kriminella gäng, narkotika och religiös extremism och där folk inte litar på polisen. Hawa läser om det i tidningen och undrar vad det betyder. Hon vet redan att folk där hon bor har det tufft. Att en del har hamnat i dåligt sällskap och att några är rädda för att gå ut på kvällen.

Ett eget bibliotek

Själv älskar Hawa att läsa och hänga på biblioteket. Nu är det sommarlov och bibliotekarien Barbro ska på semester till Indien. Hon frågar om Hawa kan ta hand om hennes hund, Bilbo. Hawa gillar Bilbo och lovar att ta hand om honom så bra hon kan.

Barbro lämnar Hawa med torrfoder och en nyckel till biblioteket, där Bilbo ska bo när Barbro är borta. Biblioteket är sommarstängt. Alltså, vilket drömläge för Hawa. Att få ett förtroende, att få en lugn plats att vara på och en hund att sköta om.

Polis eller detektiv

Hawa vill bli polis när hon blir stor. För att göra folk tryggare. Och för att det inte finns så många kvinnliga poliser som ser ut som hon. Men den här sommaren startar hon en egen detektivbyrå.

Snabbt får hon sitt första uppdrag. Klasskompisen Halima måste gömma sig, hennes föräldrar vill gifta bort henne med en femton år äldre kusin. Vilken tur att Hawa har ett ställe där hon kan gömma en vän i nöd.

På torget utanför biblioteket har Falafelmannen sin vagn. Hawa är kompis med honom och han lovar att inte skvallra om var Halima finns.

Falafelflickorna är en bok med ett ganska tungt ämne men som är skriven med mycket humor och roliga personporträtt. Barbro som är bibliotekarie är lite töntig men snäll. Poliskvinnan Alex är en superschysst person som Hawa direkt får förtroende för.

Jag gillade verkligen den här boken. Den är fin och modig på ett roligt sätt. Hoppas många vill läsa den.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 31 augusti 2018