Faamoe

Vacker och smärtsam konst som gestaltar förlusten av språk och identitet.

Av: Colbengtson, Tomas
Språk: Svenska Sydsamiska Engelska
Publiceringsår: 2019
Låna

I sin konst utforskar Tomas Colbengtson smärta och förluster i spåren av den svenska statens övergrepp mot ursprungsbefolkningen. Med ett rikt bildmaterial och text på sydsamiska, svenska och engelska ger Faamoe en väg in i hans konstnärsskap som behandlar kolonialismens framfart och arv.

Sveriges såriga historia

Hans familj tillhör de sydsamer som förlorade sin mark när nordsamer tvångsförflyttades av den svenska staten till Björkvattnet. Vemod och sorg vilar över Tomas Colbengtsons konst, som ofta utrycks genom gamla fotografier som får nytt liv i glas, kollage, screentryck och metall. Det är vackert och gör ont. 

Skulpturer och tryck visar den såriga historien, bär på berättelser om övergrepp och förlusten av identitet och tillhörighet, manifesterad i dubbelexponeringer, bleknande motiv, utrivna ord. Tomas Colbengtsons konst ger oss också ett större narrativ om livets förgänglighet och framåtskridandets offer.

Våra texter

  1. Hennes bilder hittar ut genom yllegarnet

    Skrivet av: Anna Östman

    I flera decennier har Britta Marakatt-Labba berättat historier och deltagit i samhällsdebatten med sin textilkonst. Här berättar hon om hur hennes broderier växer fram, om att inspireras och att själv inspirera.

  2. Skapar för familjens överlevnad

    Skrivet av: Anna Östman

    I mer än 40 år har Anders Sunnas familj varit i konflikt med myndigheter om hur och var de bedriver renskötsel. Med konsten som vapen kämpar han för att familjen ska behandlas rättvist och kunna överleva.

  3. Sökte utlopp för det subjektiva

    Skrivet av: Anna Sahlén

    Katarina Pirak Sikku berättar om sin senaste stora utställning och om vad som ledde in henne i ett konstnärskap som rymmer mörker, stillhet och skönhet men också en uppgörelse med vad som varit.

  4. Dokumenterar en ansträngd rennäring

    Skrivet av: Anna Östman

    Carl-Johan Utsi försörjer sig både som renskötare och som fotograf. Här berättar han om sina två yrken, om hur han kombinerar dem och om vilka utmaningar han möter i sina respektive yrkesroller.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 4 februari 2020