Försvunnen

Varför kommer inte morfar som vanligt och hälsar på Disa? Tänk om han spärrats in på det otäcka Rasbiologiska institutet. Tillsammans med sina vänner gör hon upp en riskfylld plan för att leta efter sin morfar.

Av: Lagerqvist, Camilla
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2017
Låna

Disa bor på barnhem sedan tio veckor. Varje söndag kommer morfar Ludde och hälsar på, alltid vid samma tid. Men den här söndagen kommer han inte och Disa blir orolig. Vad har hänt? Tänk om han också har försvunnit, som mamma gjorde för sex år sedan.

Mot sin vilja

Det är Barnavårdsnämndens fel att Disa är på barnhem. Hon kämpade emot men det hjälpte inte. Barn som tillhör resandefolket ska omhändertas, så är det bara.

Barnhemmet är i ett vackert hus och det finns vänner där, så Disa har det ändå rätt bra. Föreståndarinnan, fru Mårtensson, är kanske inte hygglig men i alla fall inte elakast i världen. Disa är kompis med hennes barnbarn Albin som också bor på barnhemmet. En annan kompis är Ville som bor med sin rika och stränga familj i ett sommarhus i närheten.

Ett skräckinjagande ställe

Ville berättar om en riktig skummis, Mickel Falsum som jobbar på Rasbiologiska institutet. Disa blir ännu mer orolig, tänk om Ludde blivit inspärrad som forskningsobjekt. Sådant har hon hört skräckhistorier om. De tre kompisarna smider en plan som är riskfylld men som måste genomföras.

Författaren Camilla Lagerqvist har skrivit många böcker som utspelar sig i historisk miljö. Försvunnen är den första boken i serien Blodsvänner.

Läs också

 1. Cirkusflickan

  Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Katarina Bodén

  I den här boken får vi följa Ellen och hennes uppväxt på en cirkus. Där lever hon i tron att hennes fattiga mamma sålde henne för att få pengar till en varm yllekappa och ett par skinnhandskar.

 2. Den vita döden

  Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Emma Sigvardsson

  Trettonåriga Julia drabbas av sjukdomen tuberkulos. På sanatoriet, omgiven av döden, får hon uppleva den första stora kärleken.

 3. Uppdraget

  Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Annika Edlund

  När Hilde och Ben flyttar in i samhället blir Maja glad och de tre blir bästa vänner. Men det är krig och ungdomarna dras snart in i den hemliga motståndskampen.