Född till hjälte

En klassutflykt till konstmuseet låter väl ganska ofarligt. Men otursförföljda Percy lyckas hamna i knipa även där. Och inte så lite heller.

Eller vad sägs om att Mrs Dodds, matteläraren, förvandlas till ett galet monster med fladdermusvingar och klor. En omänsklig figur med glödande ögon som dessutom ger sig på, just det – Percy.

Han får oväntad hjälp från Mr Brunner, latinläraren. Pennan han kastar till Percy förvandlas till ett svärd och plötsligt har Percy fått matteläraren att upplösas i ett moln av damm. Har Percy bara inbillat sig alltihop? Ja, om man får tro hans kompis Grover och de andra i skolan. Någon lärare som heter Mrs Dodds har de aldrig haft.

"Problembarn"

Percy börjar undrar om han har blivit galen. Att han är ett problembarn vet han. Inte nog med att han har ADHD och dyslexi. Han är 12 år men har redan gått i sex olika skolor.

Sommarlovet börjar bra, Percy och hans mamma hyr en stuga vid havet. Men lugnet varar inte länge. En natt med fruktansvärt oväder bultar någon på dörren. Utanför står Grover av alla människor. Men det är något konstigt, där fötterna borde vara har han klövar!

Sanningen

I rasande fart kör de tre iväg från stugan och Percy försöker förstå vad som händer. Mamma och Grover tycks veta något han inte vet och nu ska han skyddas. Men från vad? Äntligen får han veta mer om sin riktiga pappa men det han får veta verkar helt otroligt.

Percy är en osannolik men sympatisk hjälte och det är just en hjälte han är. Son till en av de antika grekiska gudarna. Vilken av dem får Percy veta på sommarlägret, där han lämnas efter bilresan som slutar med katastrof.

Vilken äventyrshistoria det här är, jag sögs in i boken direkt. Det är full fart och mycket action från första sidan till den sista. Dessutom är den rolig. Percy berättar med galghumor om sig själv och allt underligt och skrämmande han är med om. Född till hjälte är första boken om Percy Jackson.