Fågelvägen

Den här romanen börjar så idylliskt att man blir misstänksam redan efter de första raderna.

Det är Kanada under det kalla krigets 1960-tal. Royal Canadian Air Force Station, Centralia i Kanada har en egen affär, eget sjukhus och egen skola. Papporna arbetar på flygbasen, mammorna är hemmafruar och familjerna bor i likadana små enplanshus i snörräta rader med tillhörande gräsplätt.
 
Så är det också för familjen McCarthy. Pappa Jack utbildar piloter och mamma Mimi är hemmafru och de två välartade barnen Madeleine och Mike är åtta och elva år. Solen skiner och alla är lyckliga.
 
Men idyllen är en illusion. Ett mord har begåtts i det lilla samhället. En liten flicka ligger död i sin blå klänning i gräset på en äng. Mr March, läraren på skolan i det lilla samhället gör saker med de små flickorna i sin klass.
 
När en av flickorna alltså försvinner och hittas död, faller misstankarna i stället på den unge pojken Rick som bor granne med familjen McCarthy. Pappa Jack har ett hemligt uppdrag från NASA och får inte rentvå honom. Rick blir oskyldigt dömd och först tjugo år senare avslöjas vad som egentligen hände.
 
Detta är inte någon traditionell deckare eller kriminalroman, utan en träffsäker skildring av en tidsepok och ett familjedrama som innehåller en mordgåta.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Astrid Wolff Feychting den 2 april 2009