Fågeln i mig flyger vart den vill

Berta drömmer om att bli konstnär men pappa säger nej. En vacker och sorglig men också hoppfull bildberättelse om drömmar och känslor.

Berta bor med sin familj på en gård i Hammerdal i Jämtland på 1910-talet. Hon måste hjälpa till mycket hemma. Det finns alltid att göra. 

Älskar att teckna

Helst vill hon smita från allt arbete och teckna, i ett hörn av kohagen eller inne hos sin älskade mamma som är sjuk. Mamma tycker mycket om det Berta skapar. 

Berta drömmer om att bli konstnär och gå på konstnärsskola. Men hennes pappa tycker att hon behövs hemma på gården. 

Bilder som berättar 

Fågeln i mig flyger vart den vill handlar om drömmar och känslor. Boken är fylld av bilder, som tillsammans med texten berättar väldigt bra om viktiga och svåra saker. Hur det känns att vilja något starkt, men inte få. Hur det känns att ha en sjuk mamma som dör. 

Sara Lundberg som skrivit boken och målat bilderna har inspirerats av konstnären Berta Hanssons liv. Den verkliga Berta bodde också i Hammerdal och blev till slut känd för sina tavlor. 

Våra texter

  1. Med betraktande blick

    Skrivet av: Hans Millgård

    Berta Hansson var folkskolläraren som blev en erkänd konstnär. Hon hade en modern blick på sina motiv och slog sig fram i en mansdominerad sfär.