Färjan

Det blir en blodig natt på färjan Baltic Charisma under färden över Östersjön.

Av: Strandberg, Mats
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2015
Låna

Till synes är det en kväll som vilken som helst på en finlandsfärja. Alkoholen flödar. Det vanliga klientelet av familjer, killgäng, tjejgäng, konferensdeltagare och långtradarchaufförer befinner sig ombord.

Perfekt miljö för en skräckroman

En del har åkt för att lämna vardagen för en stund, för andra är det livet ombord som är vardagen. Vi får följa kusinerna Albin och Lo med föräldrar, vännerna Zandra och Madde, den bedagade schlagerstjärnan Dan, bartendern Filip och vakten Pia som är vänner och jobbar ombord, Calle som återvänt till sin forna arbetsplats för att fria till sin pojkvän Vincent.

Men bland gästerna finns också två udda passagerare. En mor och en son som inte är som alla andra. En av dem kommer snart att sätta igång ett blodbad och ett kaos som drabbar alla ombord.

Baltic Charisma är sitt eget lilla universum. Självförsörjande och mer eller mindre avskuren från omvärlden under den tid som den färdas över Östersjön. En perfekt plats att förlägga en skräckroman på.

Obehag och ömsinthet

Färjan är en spännande bladvändare som inte väjer för obehag och ingående beskrivningar av våldsamma och blodiga scener. Tillsammans med den socialrealistiska vardagsskildringen som för rädslorna och skräcken närmare läsaren levererar den skräckgenrens sedvanliga kritik mot mänsklighet och samtid. Mats Strandberg beskriver träffsäkert och ömsint de personerna vi får följa, vilket också bidrar till att öka obehaget.

Det finns en hel del blinkningar till Stephen King, inte minst hans Varsel. Fler än en gång vandrar mina associationer till hotell Overlook, inte bara på grund av den uppenbara isoleringen och klaustrofobin. Precis som hotellet i Stephen Kings bok tycks Baltic Charisma ha ett eget liv och en egen själ. Vibrationerna och dunkandet från färjans maskinrum fortplantar sig genom fartyget och skapar både trygghet och ångest hos dem som befinner sig ombord.

Doktor Sömn

Av: King, Stephen Tipsat av: Anna Sahlén

Danny Torrance överlevde sin barndoms trauma men kom inte undan sina alkoholistgener. Nu hotar ondskan en liten flicka med samma slags speciella förmåga som Danny bär på.

En introduktion till skräcklitteratur

Skrivet av: Anna Sahlén

Människans fascination för hemskheter går långt tillbaka i tiden. Vi har en dragning till det oförklarliga, mörka och skrämmande - även i litteraturen.

Lilla stjärna

Av: Ajvide Lindqvist, John Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Första riktiga sommardagen. Solen gassar från en klarblå himmel. I bakgrunden musik från en radio någonstans. Fågelkvitter. Enstaka bilar som passerar. Men jag fryser där jag sitter - inkapslad i det mörker som John Ajvide Lindqvist skapar med sin nya roman.