Färden genom mangroven

Rivière au Sel – ett fuktigt tillhåll mitt i regnskogens Guadeloupe – är spelplatsen för Maryse Condés roman Färden genom mangroven.

Francis Sancher har som främling kommit till byn. Kanske är han kuban, men man får aldrig riktigt grepp om hans undflyende väsen.
 
Likt alla intränglingar möts Francis Sancher med misstro och småningom hat. Så blir han också mördad. I alla fall tror man så, sedan han en dag hittats död med ansiktet nertryckt i leran. De som samlats till likvakan berättar i tur och ordning sin historia. Varje enskilt öde formar sig till en liten novell och av helheten framträder den bittra koloniala historien om Guadeloupe – detta franska departement i Små Antillerna.
 
Det kunde bli en deckargåta om vem som tog livet av Francis Sancher. Men frågan besvaras aldrig och blir också allt mindre viktig i takt med avslöjandet av mekanismerna för hur de eviga fördomarna mot främlingen växer fram. Alla som kom Francis Sancher nära insåg att han inte alls var någon konstig typ. Tvärtom blev de förtjusta och fångade av hans gåtfulla personlighet.
 

Nöjsamt, nyttigt och nervkittlande. Dessutom skön vila från den allestädes närvarande angloamerikanska kulturen.

Kaktusen blommar om natten

Av: Mootoo, Shani Tipsat av: NN

En roman som utspelar sig i exotisk miljö och handlar om rasism, mord, incest och förbjuden kärlek.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Sundin den 29 januari 2008