Fädernas missgärningar

Ett gammalt försvinnande knyts ihop med nya brott.

En äldre, alkoholiserad man har avlidit i sitt hem. När systern beger sig dit för att ta rätt på hans hund hittar hon en död kropp i en gammal frys. Det visar sig vara en man som varit försvunnen sedan 1960-talet, så länge att han blivit dödförklarad och mordet preskriberat. 

Mord och försvinnanden

Kammaråklagare Rebecka Martinsson har fått en hög rutinarbete i knäet och håller inte i några pågående utredningar. När rättsläkare Lars Pohjanen ber henne titta närmare på det gamla mordet går hon motvilligt med på det. På senaste tiden har hon varit avig och skör. 

Naturligtvis är det här bara början på ett spännande fall vars trådar går bakåt i tiden, till andra länder och in i härvor av både småbus och omfattande kriminalitet. Samtidigt får vi följa flera av karaktärerna i deras vardagstillvaro, vilket ofta är en bladvändare i sig. 

Åsa Larsson har äntligen kommit ut med en ny deckare. Den senaste, Till offer åt Molok, gavs ut 2012. Hon är en av mina favoriter bland svenska deckarförfattare. En bra berättare som skriver på ett fint och klart språk med en omsorg i karaktärs- och miljöbeskrivningarna och en respekt för de livsöden hon skildrar. 

Svenska deckarakademin utsåg med all rätt Fädernas missgärningar till årets svenska deckare 2021. 

Våra texter

 1. Alla har en röst i Åsa Larssons böcker

  Artikel Skrivet av: Helen Forsberg

  Åsa Larsson växte upp i Kiruna, där hennes deckarromaner utspelar sig. Hennes böcker ligger ofta på våra topplistor och står sällan på hyllan. Helen Forsberg har läst allihop och delar gärna med sig av sin upplevelse.

 2. Solstorm

  Tips Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Helen Forsberg

  Viktor Strandgård hittas brutalt mördad och Rebecka Martinsson åker hem till Kiruna igen efter att för många år sedan flytt staden. Nu måste hon möta sina demoner, då före detta bästa väninnan behöver hennes hjälp. Men det är inte så lätt att förlåta och gå vidare när man har djupa sår i själen.

 3. Svart stig

  Tips Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Helen Forsberg

  Rebecka flyttar hem till farmors hus i Kurravaara och blir åklagare i Kiruna efter att hon skrivits ut från psykets låsta avdelning. Lugnet landar lite. Då hittas en styrelseledamot i ett stort gruvbolag död och det visar sig att gruvbranschen kan vara smutsig på mer än ett sätt.

 4. Det blod som spillts

  Tips Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Helen Forsberg

  En präst hittas död i en kyrka. Hon var inte särskilt formbar och smälte inte in. Det är inte alltid så lätt för Anna-Maria Mella och Sven-Erik Stålnacke att se träden i snårskogen. Och advokat Rebecka Martinsson kommer tillbaka. Hon är av segt virke.

 5. Till dess din vrede upphör

  Tips Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Anna Sahlén

  Läsvärd deckare där dödliga hemligheter vilar i en fjällsjö.

 6. Till offer åt Molok

  Tips Av: Larsson, Åsa Tipsat av: Astrid Jonsson

  En människotumme hittas i en björnmage. Det blir upptakten till en spännande mordutredning.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 8 december 2021