Expeditionen

Efter en misslyckad ballongflygning mot Nordpolen strävar tre män hemåt över isen och snön. Ovetandes om att de går mot sin död.

Över hundra år senare strävar författaren och läkaren Bea Uusma i Andrée-expeditionens spår. Hon läser böcker, studerar kartor och fotografier. Hon känner i gamla vantar och försöker ta sig till Vitön, där expeditionens medlemmar S.A. Andrée, Knut Fraenkel och Nils Strindberg gick under.

Ödesmättad vandring mot döden

Det här är berättelsen om Andrée-expeditionen, om en kärlekshistoria utan lyckligt slut och om Bea Uusmas fascination för något som hände för mer en ett sekel sedan.

Bea Uusma skriver om förberedelserna inför ballongfärden. Och genom expeditionsdeltagarnas egna anteckningar får vi sedan följa hur de oförtröttligen strävar vidare i en ödesmättad vandring mot döden.

En verklighetens deckargåta

Det vilar en sorgsen stämning över boken och de tre männens utsatthet kryper inpå en. Samtidigt är det mycket spännande. Det finns en verklighetens deckargåta i berättelsen, men svaren gömmer sig.  

Expeditionen är en levande skildring av ett fängslande öde. Det går att förstå varför Bea Uusma intresserat sig så av vad som egentligen hände.

Minnet av en ripjägare

Skrivet av: Anna Sahlén

Böcker och berättelser har en sällsam förmåga att stanna kvar hos oss. Utan förvarning kan de göra sig påminda och inte lämna oss ifred förrän vi läser dem igen. Som historien om Evert Stenmark.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 20 september 2013