Evy Palm

Evy Palm debuterade förhållandevis sent som elitlöpare. Här är berättelsen om hennes ovanliga idrottskarriär.

Av: Palm, Evy
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2022
Låna

Evy Palm levde ett vanligt liv med familj och arbete i Lidköping. Brytpunkten kom när hon en kväll följde med en väninna ut i löparspåret. Hon fortsatte att springa och anmälde sig så småningom till sin första tävling. Som 47-49-åring presterade Evy Palm som bäst, mot betydligt yngre konkurrenter.

Att springa som Evy

Evy Palms löparkarriär var speciell på flera sätt. Hon slutade till exempel inte att jobba, utan såg sitt arbete i matbespisningen på en skola som en av framgångsfaktorerna. Den aktiva vardagen gav henne en grundkondition, som hon byggde vidare på med träning.

En annan del av träningen som Palm inte gjorde mer komplicerad än nödvändigt gällde kläder och utrustning. I början sydde hon sina egna träningskläder. Ett vanligt bomullslinne fungerade utmärkt och någon pulsklocka behövde hon inte, istället använde hon ett vanligt stoppur. "Att springa som Evy" blev synonymt med att inte göra sin löpträning så komplicerad.

Kvinnliga löpares förutsättningar

Boken skildrar även kvinnliga löpares förutsättningar under Evy Palms aktiva tid, på 1980-talet. Hon stod många gånger bredvid manliga löpare som mottog penningpris medan hon själv fick skinkbestick, skärbrädor och hushållsapparater.

En del av de positiva förändringar som har skett inom detta område har vi Evy Palm att tacka för. Hon var bland annat med och startade Tjejmilen, som vid starten 1984 var en helt ny arrangemangsform med syfte att öka intresset för löpning bland kvinnor. 

Det här är en snabbläst bok, som är läsvärd av många anledningar. Bland annat för att det är givande att läsa om någon som har nått framgång genom att använda metoder som smälter ihop med vardagen och inte åsidosätter den.

Fler tips

 1. Smartare löpning

  Av: Månström, Petra Tipsat av: Jenny Sandells

  Petra Månström ger tips på hur du kan variera din löpträning och förbereda dig inför lopp.

 2. Naturkraft

  Av: Kvist, Miranda Tipsat av: Jenny Sandells

  Miranda Kvist var innebandymålvakten som låtsades stretcha för att slippa ta ett enda löpsteg på träningen. Idag njuter hon av att springa ultralopp i bergen och driver ett företag för löpträning och upplevelselöpning.

 3. Stora löparboken för kvinnor

  Av: Almenäs, Jessica Tipsat av: Jenny Sandells

  Vill du bli en löpare? Då ska du läsa den här boken, som innehåller hela träningsprogram men också kompletterande övningar och strategier för hur du planerar en realistisk måltid på olika distanser.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Sandells den 21 december 2022