Evig natt

En otursförföljd arktisk expedition hotas inte bara av mörker och kyla – utan något mycket värre.

Av: Paver, Michelle
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Michelle Paver är ungdomsboksförfattaren som skrivit bland annat den populära serien Vargbröder. Evig natt är en helt annan sorts berättelse för vuxna, en thriller med övernaturliga inslag som utspelas på Svalbard 1937.

Något lurar i mörkret

Den utfattige Jack har anslutit sig till en expedition av äventyrslystna, rika unga män som skrapat ihop medel till ett helt års vistelse i Arktis där de ska göra väderobservationer. Jack känner sig annorlunda än sina reskamrater, utanför och obekväm.

Först är mötet med Svalbard och Spetsbergen dock alldeles fantastiskt. Det är tänkt att den lilla forskningsexpeditionen ska övervintra i en enslig vik i Spetsbergen, och de bygger upp ett litet hus och gör sig beredda att leva i ständigt mörker under fyra månader.

Ganska snart förstår Jack att det är något som inte stämmer med den isolerade plats där de slagit sig ner. Svalbardsborna har försökt varna dem för att åka just dit, men Jacks kamrater har inte brytt sig om det. Men när dagarna blir kortare och kortare och snön och isen börjar lägga sig så blir det tydligt hur utsatta de är i sitt läger. Det finns något därutanför i mörkret som inte vill dem väl.

Rappt och skräckinjagande

Det märks att Michelle Paver är en skicklig ungdomsboksförfattare som vet hur man berättar en bra historia utan några krångliga sidoförvecklingar. Evig natt är rappt skriven och inte minst riktigt skräckinjagande. Det gäller att planera lässtunderna så att ett mörkt fönster inte finns i närheten, för då kommer garanterat tankarna på vad eller vem som kan stå och kika i.

Evig natt fungerar både för skräckläsarna och alla som fascineras av polarexpeditioner. Bokens verkliga hjältar är liksom det även brukar vara i verklighetsskildringarna de trogna och härdiga slädhundarna.

För den som inte kan få nog av mörker, kyla, snöiga vidder och slädhundar är Gay Salisburys I isens grepp värd att leta fram. Den skildrar den otroliga historien om hur en kedja av hundslädar mot alla odds lyckades leverera medicin till en difteridrabbad by i Alaska 1925.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Tema vinter, snö och is

Skrivet av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Bokprat med vintertema. Vicky Uhlander har sammanfattat ett samtal med några bibliotekskollegor om litteratur som utpelar sig i kyla och snö.

Fryser du?

Skrivet av: Mats Enarsson

Blir du tröstad av tanken "det finns de som har det värre", så kommer här lite lästips om folk som har frusit mycket mer än du!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 5 december 2011