Europe in autumn

I ruinerna av en sönderfallen union förvandlas Europa till en samling ministater där skugglik och farlig kurirverksamhet blir nödvändig.

Någon gång i en nära framtid faller hela EU-bygget ihop. De skakiga grundvalar som projektet bygger på orkar inte med alltför stora påfrestningar. Efter ett flertal ekonomiska kriser samt en svår influensa-pandemi, är sagan över.

Omöjligt att förflytta sig

I dess ställe förvandlas Europa till en fascinerande mosaik av ministater. En del av dessa så små att de inte utgör mer än några bostadskvarter. I en sådan uppsplittrad värld, där etniska, religiösa och ibland personliga rivaliteter, omöjliggör mänsklig förflyttning, växer skugglika kurirverksamheter fram. Illegala organisationer som specialiserar sig på att transportera både dokument, människor och känsliga meddelanden.

Estländaren Rudi som jobbar som kock i Krakow, halkar in i denna kurirtrafik på ett bananskal. Hans chef behöver hjälp med ett känsligt ärende i schlesiska fristaten Hindenberg, dit inga polacker släpps in. Rudi klarar ärendet med bravur och det dröjer inte länge förrän han anlitas till nya uppdrag.

Europas skuggvärld

Han blir snart en av organisationens stjärnkurirer men blir också varse om att hans extraknäck inte lider någon brist på faror. Under sina uppdrag blir Rudi också medveten om en annan, främmande värld som då och då tränger sig på utan att ge sig till känna.

När han hittar en av sina kurirkollegor mördad under groteska omständigheter, blir detta början på en svindlande resa genom världar som inte går att greppa tag i. Vad är det egentligen som sker i skuggorna av det fragmenterade Europa? Är Rudis kurirorganisation bara en bricka i ett större spel?

Europe in Autumn är Dave Hutchinsons första roman på 12 år. Här tar han det nuvarande stamtänkandet som präglar stora delar av Europa och drar det till sin yttersta spets. Med lika delar dystopi, Kafka och John Le Carré, visar han på ett övertygande sätt att god SF kan vara något mer än bara robotar och rymdskepp.

The quantum thief

Av: Rajaniemi, Hannu Tipsat av: Lennart Kihlberg

Innovationer flödar i en sådan mängd att du tappar andan i denna finländska SF-succé.

Ghostman

Av: Hobbs, Roger Tipsat av: Sonja Viklund

En thriller i rasande tempo med Jack Delton – världens bästa okända brottsling.

Shovel ready

Av: Sternbergh, Adam Tipsat av: Lennart Kihlberg

En skrupelfri yrkesmördare tvingas ifrågasätta sitt uppdrag i denna intressanta debut för både SF- och deckarentusiaster.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 2 september 2014