Eufori

Ett äktenskap i upplösning, Elin Cullhed blåser liv i två författare vars relation blivit en arketyp.

Av: Cullhed, Elin
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2021
Låna

Elin Cullhed har skrivit en roman om Sylvia Plath och Ted Hughes äktenskap under några månader. För den som kan parets historia så handlar det om tiden i Devon.

Sylvia och Ted är två författare som har bildat familj och flyttat till den engelska landsbygden, med ett andra barn på väg. Men drömmen om en idyllisk tillvaro blir till en verklighet där parets äktenskap närmar sig upplösning.

Kärlek och skapande

Elin Cullhed lyckas skriva mycket nära sin huvudperson och med hennes röst skildra striden för att få tid och frihet att skapa, en kamp som står både makarna sinsemellan och inuti henne, mellan kärleken till barnen och behovet av att skriva.

Romanen är ett organiskt vittnesmål om parets relation och passion, om vad som händer när dynamiken skiftar, drömmar ändras och det sker en glidning mellan bilden av vad man har och vad det i verkligheten faktiskt är. 

Språket och närheten det framkallar är bokens storhet. Orden och bilderna flödar från sidorna. Jag kan inte bestämma mig för om det är modigt eller onödigt att skriva om verkliga personer som är så pass skildrade att de nästan blivit arketyper med en egen mytologi. Samtidigt är det svårt att hitta svagheter i utförandet och det angelägna språket tystar mina försök. 

Våra texter

 1. Övervintring

  Tips Av: Moses, Kate Tipsat av: Anna Sahlén

  En roman om Sylvia Plath som går rakt in i hjärtat.

 2. Att omfamna ett vattenfall

  Tips Av: Therén, Ida Tipsat av: Anna Sahlén

  En roman om två kvinnor i olika tider. Den ena skriver en roman om den andra, som är en kraft i en tid som begränsar henne.

 3. Augustvinnare 2021

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Juryn har talat. Årets vinnare av Svenska förläggareföreningens litteraturpris är Eufori, Dolda gudar och Nattkorpen.