Ett föremåls berättelse om obesvar

En gripande och spännande berättelse om frihet och tillhörighet, skriven på livgivande prosa.

Judit ger sig av från sin boplats. Hon vandrar genom skogen ut över fjället. Till lika delar på flykt som driven av ett sökande och en inre längtan.

Följeslagare

Det är 1600-tal i norra Sverige. Gruvdriften har kommit igång och bär med sig umbäranden och misstänksamhet. Judit ser förändringen både på avstånd och på nära håll.  

Vid hennes sida återkommer två personer, Eirich och Skärdr. Båda med en uppenbar svaghet för Judits person. De färdas i hennes spår och kliver in och ut ur hennes sfär.

Själv flyr hon dem och söker dem om vartannat. Två små spädbarn kommer efterhand i Judits vård, dem har hon med sig och låter dem endast motvilligt påverka henne. Långsamt växer hon in i ett moderskap.

Ett föremåls berättelse om obesvar är en perfekt liten bok som är en av mina absoluta läsfavoriter från 2015. Språket är fantastiskt, sitt alldeles egna, och får berättelsen att leva och andas.

Texten lever och andas

Berättelsen i sin tur färgar språket. Så stärker de varandra och bildar något större tillsammans, en enhet som bär på både svar och hemligheter som jag vill vara i och återvända till.

Historien som berättas är både spännande och gripande i sin enkelhet. Den fångar människans längtan efter både frihet och tillhörighet. Och nog förstår jag varför Judit förtjusar Eirich och Skärdr så.

Jag ser verkligen fram emot att läsa om denna bok!

Norrut åker man för att dö

Av: Linde, Ida Tipsat av: Anna Sahlén

Återkomster, oläkta sår, sorg, död och exploatering. Ett Bruce Springsteen-album som översatts till en svensk roman och placerats i Västerbotten.