Ett annat liv

Från Hjoggböle och ut i världen. Drygt 70 år gammal ger Per Olov Enquist ut en bok om sitt liv. Det är en fängslande historia fylld av både ljus och mörker.

Ett annat liv är Per Olov Enquists memoarer, även om författaren själv inte vill kalla det memoarer. Han föredrar kort och gott "bok".
 
Det är en omfattande volym på 530 sidor, uppdelad i tre akter. I den första tar Enquist med läsaren till Sjön i Hjoggböle, norra Västerbotten. Än en gång får man säga, för allt sedan idrottsromanen Sekonden (1971) har han tagit för vana att använda miljöer från den väckelsekyrkligt präglade uppväxtbygden i sina romaner.
 
Skillnaden här är att han gör det ogarderat, helt utan skönlitterära omskrivningar. Den rutinerade Enquistläsaren får intressanta sidobelysningar av episoder i böcker som Musikanternas uttåg (1978) och Kapten Nemos bibliotek (1991). Den som aldrig läst honom tidigare får helt enkelt njuta av en gripande barndomsskildring.
 
Bokens andra del, "En starkt upplyst plats", handlar om hur Enquist under 60- och 70-talen etablerar sig som en av landets mest centrala författare och debattörer. Han bor olika perioder i Västberlin och USA, och han skriver pjäser som sätts upp i hela världen. Kända namn som Olof Palme och Ingmar Bergman passerar förbi över sidorna.
 
Allra starkast är avslutningsakten "In i mörkret" där Per Olov Enquist berättar om sin svåra alkoholism under 80-talet. Bara några timmar under förmiddagarna lyckas han vara nykter, sedan börjar han supa igen. Den absoluta botten nås när han en vinternatt rymmer från ett behandlingshem på Island – i bara strumporna.
 

Frågan "När allt gick så bra. Hur kunde det gå så illa?" återkommer upprepade gånger i Ett annat liv. Det finns nog inget bra svar, men det är skönt att konstatera att utgången blev ljus. Vägen ut ur mörkret var arbetet med Kapten Nemos bibliotek, Enquists oöverträffade mästerverk. Efter det har författaren kommit ut med förträffliga romaner som Livläkarens besök och Lewis resa.

Lewis resa

Av: Enquist, P. O Tipsat av: Brita P.

Enquist knyter ihop hela sitt författarskap i denna roman.

Kapten Nemos bibliotek

Av: Enquist, P. O Tipsat av: Fredrik Lindegren

Boken handlar om två personer som blivit förväxlade vid födseln och deras sökande efter identitet.

De tre grottornas berg

Av: Enquist, P. O Tipsat av: Elenor Lindberg

Vi kastas mellan gapskratt och kallsvett i denna underfundiga historia om en morfar och hans barnbarn.