Ensam på Mars

En riktig robinsonad i rymden där skarpa hjärnor, tron på vetenskapen och en stor dos humor bäddar för en bok som sticker ut bland dagens mörka, dystopiska framtidsvisioner.

The Martian av Andy Weir, eller Ensam på Mars som den heter i svensk översättning, har blivit en av de senaste årens mest omtalade science fiction-titlar i USA och kommer snart till bioduken.

Blir kvar på Mars

I en inte alltför avlägsen framtid har människan äntligen tagit sig till den röda planeten. Mark Watney tillhör besättningen på Ares 3, den tredje bemannade expeditionen till Mars.

Den här gången går dock inte allt enligt planerna när expeditionen möts av en våldsam sandstorm, som tvingar besättningen att hastigt evakuera. Mark råkar ut för en allvarlig olycka under evakueringen och de övriga i besättningen flyger iväg, helt övertygade om att han är död.

Kamp för att överleva

Mark är nu ensam på Mars utan möjlighet att kommunicera med besättningen på Ares 3 eller jorden. Det känns rätt hopplöst, men Mark är inte den som ger upp så lätt. Han börjar genast försöka klura ut hur han ska överleva så länge som möjligt i ett litet habitat med begränsad tillgång till luft, vatten och mat, i förhoppningen att bli räddad av nästa planerade expedition. Problemet är att det är flera år till dess.

Trovärdig skildring

Här finns det varken aliens eller stora rymdstrider på konstiga planeter utan endast en människas kamp mot ett främmande och extremt ogästvänlig miljö. Det märks att författaren har gjort grundlig research under romanens skrivande för att de tekniska detaljerna i boken ska kännas trovärdiga.

Inte bara för science fiction-läsaren

Det här är ingen vanlig science fiction och boken skulle kunna gillas av vem som helst som tycker om spännande äventyrsberättelser. Det är dessutom en hel del skrattmoment i boken från huvudpersonen som har en rolig, nördig humor.

En riktig bladvändare och helt klart ett måste för rymdentusiaster!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Craig McDonald den 1 juli 2015