En studie i rött

I den första boken om Sherlock Holmes får mästerdetektiven äntligen ta sig an ett riktigt knivigt fall.

Militärläkaren John Watson är krigsskadad och i dålig form. Dessutom har han ont om pengar och behöver hitta en billig lägenhet i London.

Han blir presenterad för en märklig man som jobbar på sjukhusets kemilaboratorium. Hans namn är Sherlock Holmes och de två männen bestämmer sig för att dela en liten lägenhet på Baker Street 221 B.

Vem är Sherlock Holmes?

Doktor Watson är förbryllad och nyfiken på vad Sherlock Holmes egentligen gör. Han får ofta besök, av allt från gatpojkar till poliser. Han är extremt kunnig på vissa områden, men helt okunnig och ointresserad av andra ämnen. Till slut frågar Watson rakt på sak och Holmes berättar att han är konsulterande detektiv och ofta hjälper polisen när de kört fast.

Tyvärr är de flesta kriminalfall han får hand om alldeles för enkla, menar Holmes. En död man som hittas i ett ödehus ger honom äntligen chansen att använda sina speciella talanger. Mannen har inga sår men det är mycket blod i rummet och någon har doppat sitt finger i blod och skrivit ordet hämnd på en av väggarna.

En riktig klassiker

Berättelserna om Sherlock Holmes ses som de första moderna detektivromanerna. De har inspirerat många författare sedan Arthur Conan Doyle debuterade med En studie i rött år 1887. Förutom böckerna, upplagda som doktor Watsons minnesanteckningar, har berättelserna om den hyperintelligenta detektiven blivit både film och tv-serier.

Ofta har Holmes och Watson porträtterats som medelålders eller lite äldre män. Samma sak på omslaget till den utgåva av En studie i rött som jag läst. Det ger en skev bild eftersom de i berättelsen faktiskt beskrivs som unga män!

Läs mer om detektivernas detektiv i Anna Sahléns artikel här på Minabibliotek.se.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åsa Zetterström den 16 maj 2011