En stjärna vid namn Ajax

Ulf Stark och Stina Wirsén har tillsammans gjort denna höjdarbilderbok. En berättelse om vänskapen och saknaden efter en älskad vän.

En dag när hunden Ajax var sju fick han en pojke som hette Johan. En som skrek! Tills han fick syn på hunden. Då log han! Sen är de oskiljaktiga. De upptäcker världen tillsammans. Det finns så mycket skor och strumpor och utanför finns gräs, hus och en häst.
 
Det första ordet som Johan lär sig är inte lampa, blomma, mamma eller pappa, utan VOV. Varje gång pojken gråter så slickar Ajax honom tills han skrattar igen och på natten ser de stjärnorna som är många fler än alla strumpor i hela världen.
 
För varje dag blir Johan äldre, och det blir Ajax också. En dag när Johan är sju år vill Ajax inte vakna mer. Han har drömt sig till himlen säger mamma. Där får han leka och äta himlamat. På kvällen när alla har somnat tar Johan hästen och rider till himlen till en stjärna vid namn Ajax en av de minsta med liksom en nos i mitten. Den vill han ta med. Men en stjärna får man inte ta med säger ALLTET för då blir det alldeles tomt och svart men stjärnans skugga går bra att ta med men bara om han kan svara på den svåraste frågan av alla. Johan kan förstås svaret för det har han och Ajax lärt sig för länge sen och stjärnskuggan kommer med hem.
 
Denna kärleks-, sorg- och saknadsbok är en finstämd, melankolisk och vacker historia om det viktigaste i världen.
Från 4 år.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 13 november 2007