En klurig jul

Snart jul och på Rutans önskelista står en kompis. Och en hund. Hund går inte men faktiskt dyker en oväntad, ovanlig kompis upp.

På Rutans önskelista står det: 1 - en kompis, 2 - en riktig hund, 3 - hunden i järnaffärens fönster.

Egentligen vet Rutan att det inte blir någon riktig hund, eftersom pappa är allergisk. En kompis är också svår att få, nu när Elsa i grannlägenheten flyttat. Rutan är oftast ensam, i skolan är det bara Jamal som är snäll.

Saker försvinner

Familjen pyntar till första advent men plötsligt är hammaren försvunnen och pappa slår i spiken till julstjärnan med sin träsko. Saxen är också borta och osthyveln, och någon har tuggat på ett gammalt hänglås.

Vad är det som händer? Rutan säger inget men nog är det skumt. Just innan hon somnar hörs en svag, lite pipig röst säga "gamla kalsonger". Drömmer hon?

Vem äter ett munspel?

Nästa dag ser Rutan något blått i hörnet bredvid skrivbordet. Det blir tydligare och tydligare. En blå figur som tuggar på hennes munspel.

Rutan och äventyret med hennes nya kompis är en rolig och spännande julkalenderbok. Att bara läsa ett kapitel per dag kan bli svårt, det gäller att inte tjuvkika i nästa lucka (kapitel).

Ett läsgodispaket i advent

De senaste åren har det kommit flera adventshögläsningsböcker. Bra idé! Bättre än chokladkalendrar och små-paket-kalendrar, tycker jag.

Ingelin Angerborn skriver spännande och roligt med inslag av magisk realism. Per Gustavssons röda och juliga illustrationer gör hela boken till ett underbart läsgodispaket.

Läs också

  1. Skorstensjul

    Av: Sandén, Mårten Tipsat av: Maria Sidebo

    Hur ska barnhemsbarnen hinna hjälpa Niklasson att få tillbaka minnet före jul? Det blir ett magiskt äventyr! Läs den här vackra, spännande berättelsen eller be någon att läsa den högt för dig. En perfekt decemberbok.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 3 december 2018