En halv gul sol

Det är ett storslaget läsäventyr om två tvillingsystrar Olanna och Kainene, olika som dag och natt. Författaren lyckas med konststycket att på ett intressant sätt förena en kärlekshistoria med krig, svält och politik.

Hus målade som himlen, sida vid sida som artiga, välklädda herrar. Häckar välansade som avlånga bord täckta av löv. Genom den fattige pojken Ugwus ögon får vi följa hans möte med en välmående småstad i 1960-talets Nigeria. Ugwu är på väg till sin första anställning som tjänare hos den politiskt engagerade Odenigbo.
 
Väl inne i huset följer vi hans fascination för kylskåpets svala luft som nafsar honom i ansiktet, metalliska kranar som vattenfall och det underbara i att få äta sig mätt varje dag.
 
Romanen En halv gul sol av den unga engelskspråkiga nigerianskan Chimamanda Ngozi Adichie andas tillförsikt, som en behagligt varm försommardag där allt ligger framför oss.
 
Olika tvillingsystrar
Det är ett storslaget läsäventyr om två tvillingsystrar Olanna och Kainene, olika som dag och natt. Olanna har ärvt sin moders skönhet och öppenhet, alla som kommer i hennes väg älskar henne. Kainene är sval och hårdare i sin framtoning och har valt att gå i sin faders fotspår och bli affärskvinna.

De är uppvuxna i en förmögen familj i Lagos och livet är tillsynes utstakat, familjen har ”rätta” kontakter både vad det gäller äktenskap och yrkesval. Men Olanna bryter sig ut och väljer att leva med den politiskt intresserade Odenigbo som förser tjänaren Ugwu med böcker och med starkt patos undervisar honom i alla människors lika värde.
 
Kärlek och krig
Chiamanda lyckas med konststycket att på ett intressant sätt förena en kärlekshistoria med ett politiskt skede. Mellan 1967 och 1970 utbröt ett inbördeskrig mellan den nyligen avkoloniserade självständiga staten Nigeria och utbrytarregionen Biafra.
 
En bit in i boken mörknar sommarhimlen och den pågående konflikten vänder upp och ner på tillvaron. Hem och familjer splittras och ingen undgår de fruktansvärda händelser som följer på ett krig.
 
Prisad bok
En halv gul sol vann 2007 Orange Prize for Fiction, ett litteraturpris som årligen delas ut till en bok på engelska av en kvinnlig författare som givits ut i Storbritannien.
 
Det här är en roman att återkomma till, Chimamanda Ngozi Adichie har skrivit en roman med stor visdom och skönhet förenat med människans ofattbara förmåga till grymhet.
 

Afrikanen

Av: Le Clézio, Jean-Marie Gustave Tipsat av: Tommy Sundin

Författaren J.M.G. Le Clézio har med boken Afrikanen skapat ett gripande fadersporträtt.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lenita Brodin Berggren den 10 juli 2009