En fransk curry

En indisk familj hamnar på den franska landsbygden och startar en restaurang, granne med en gourmetkrog.

I den här boken står kärleken till maten i centrum. Hassan föds i mitten av 1970-talet i Mumbai i Indien. Hans föräldrar äger en restaurang och bor med sin stora familj, sju barn, faster och farbror, farmor och farfar på övervåningen.

Fadern bryter upp med barnen

Hassans första minne är att han pressar sitt ansikte mot spjälorna i sägen för att bättre kunna känna doften av fiskgryta med curry som lagas till i köket våningen under. När han blir lite större följer han med restaurangens kock, i köket och ut på marknaden. 
 
En dag slås tryggheten i spillror när Hassans mamma blir mördad i ett upplopp. Hassans pappa bestämmer sig för att sälja restaurangen och flytta från Indien. Efter att ha provat på livet som Londonbor beger familjen ut på en gastronomisk resa i Europa.

En indisk restaurang på den franska landsbygden

Just när det kringflackande livet börjar bli för mycket för Hassan och hans sex syskon får bilen motorstopp. De befinner sig i en liten by i Frankrike i en otroligt vacker trakt, mitt i ingenstans. Vid gatan där de står finns ett hus till salu och Hassans pappa bestämmer sig för att köpa huset och göra om det till indisk restaurang.

Mitt emot Hassans hus finns ett värdshus, drivet av Madame Mallory, gourmékock med två stjärnor i Michelinguiden. Hon driver sin "restaurant" med militärisk precision. Mme Mallory blir inte alls förtjust över sina nya grannar och konkurrenter.
 
Om du gillade filmen Chocolat så är det här boken för dig. Här beskrivs maträtter som får magen att knorra och snålvattnet att rinna. Boken är både charmig, rolig och sorglig. Den har filmatiserats med Helen Mirren i rollen som Mme Mallory. Lasse Hallström (som även gjorde Chocolat) har regisserat.

Vaclav & Lena

Av: Tanner, Haley Tipsat av: Malin Felth Paré

Två barn blir nära vänner. De planerar sin gemensamma framtid tills en av dem försvinner spårlöst. En uppväxtskildring som är en känslomässig berg och dal-bana.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Malin Felth Paré den 14 februari 2015