En bön för de stulna

I vissa delar av Mexiko är det extra farligt att vara flicka.

Flickorna kläs som pojkar, görs fula och göms för att fredas från kidnappare. Korruptionen och droghandeln i landet har lagt grunden till en laglöshet där människor reduceras till verktyg och handelsvaror.

I En bön för de stulna följer vi den tonåriga Ladydi Garcia Martínez och hennes mamma. De bor på ett berg i Guerrero i södra Mexiko, en landsbygd som har utarmats av droghandeln och emigrationen till USA.

Flickor som stjäls

Männen bor inte längre kvar. I grannskapet finns bara mödrar med sina döttrar. De gör vad de kan för att skydda sig från bilarna med tonade rutor som hotar att komma och föra bort dem.

Hotet är ständigt närvarande och lika påtagligt som djungelns tryckande hetta. Trots alla försiktighetsåtgärder försvinner ändå Paola, den vackraste av Ladydis bästa vänner. Hon blir stulen.

Jennifer Clemente har utifrån intervjuer med mexikanska kvinnor skrivit en angelägen och läsvärd roman där hon själfullt beskrivit en ohygglig verklighet.

The book of unknown americans

Av: Henriquez, Cristina Tipsat av: Anna Sahlén

Familjen Riveras ankomst till ett nedgånget hyreshus i Delaware förändrar dynamiken i grannskapet och ett klassiskt drama utspelar sig.