En annan resa

Det är en grå och kall vårdag. Jättemyrsloken är ledsen. Kanske deprimerad? Hela världen känns ful. Världen är ful, gråkall. Så måste den kallas.

Jättemyrsloken går till sin goda vän hasselmusen, som bjuder på nötkakor. Goda nötkakor. I hasselmusens värld är nötkakor de godaste kakor som finns. Sedan säger han att det är i jättemyrslokens värld som världen är ful.

Mycket att fundera på

Jättemyrsloken blir förvirrad. Min värld? Din värld? Vilken värld? När han tänker efter vet han inte så mycket om den stora världen utanför skogen. Det blir för mycket för myrsloken. Sorgsen går han hem för att fundera.

När han sitter på en ful sten och funderar dunkar någon honom hårt i ryggen. En dvärgelefant! Som vill bli kallad Sven. Eller Måns, eller Hans eller Jack. Vilket som går bra. Eller som dvärgelefanten säger: ”Det är bara ett namn, vet du. Jag är inte mitt namn. Okidoki?”

Resor på olika sätt

Jättemyrsloken får mycket att fundera på. Vem är jag? Hur stor är världen? Så kommer han på det – han ska ut och resa för att upptäcka den stora världen! Glatt visslande går han hem till hasselmusen igen för att berätta om sin nya idé.

Men inte kan man resa på tom mage, säger hasselmusen och bjuder på några goda kakor samtidigt som han läser tidningen. Jättemyrsloken lutar sig närmare sin vän och läser: ”Inte en resa i fysisk bemärkelse, utan en fantastisk, omvälvande inre resa. Inre resa?”

Nu får han ännu mer att fundera över och resan till den stora världen får vänta. Istället blir det en inre resa med goda vänner – och goda kakor.

En annan resa passar lika bra att läsa själv som högläsningsbok. Det finns många filosofiska frågor att prata om, som vem man är. Vem är jag om jag inte är mitt namn? Min värld? Din värld? En bok som väcker stora frågor på ett enkelt sätt. Texten är luftig och boken är illustrerad med fina bilder som förstärker känslorna i texten. Det är en liten bok om stora saker. Läs den - och fundera!

Det här är den andra boken om Jättemyrsloken och hans vänner. Den första heter Konstiga djur, läs den också.

 

Det första fallet

Av: Nilsson, Ulf Tipsat av: Annika Edlund

Ekorren rusar genom skogen. Han skriker och hojtar om förskräckliga tjuvar och gräsliga plundrare. Någon har rånat hans nötsamling. Ska kommissarie Gordon kunna lösa fallet och fånga den skyldiga? Vilken tur att han får hjälp.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Birgitta Lind den 17 juni 2013