Eleanor & Park

Hat vid första ögonkastet. Eleanor är nyinflyttad och det är terminsstart. Den enda plats som verkar ledig i skolbussen är bredvid Park. Så börjar deras vänskap, som sakta men säkert växer till kärlek.

Året är 1986 och Eleanor är nyinflyttad i det lilla samhället utanför Omaha, Nebraska. Det är terminsstart och på skolbussen är den enda plats som verkar ledig den bredvid Park, och Eleanor sätter sig där.

Eleanor

Eleanor sticker ut i det lilla samhället. Hon har en väldigt torftig bakgrund och blir mobbad. Hur hemskt hennes liv är skrivs inte ut direkt, det skildras mellan raderna och vävs in allt eftersom i berättelsen. Du som läsare får bygga din egen bild av henne och hennes livssituation, och det känns befriande att inte eländet kastas rakt i ansiktet.

Park

Park är också annorlunda. Hans pappa är krigsveteran från Koreakriget och hans mamma är korean. Park har fått lida för sitt utseende och sin bakgrund. Han tränar taekwendo, älskar spiderman-serier och lyssnar flitigt på musikkassetter i sin walkman, en tydlig tidsmarkör.

Intresset för musik och seriemagasin är det som för Park och Eleanor samman till en början. Allt eftersom deras relation utvecklas upptäcker de att de även har mer gemensamt.

Olika bakgrund

Många situationer är typiskt amerikanska, som att ta körkort när du är 16, gå på avslutningsbal eller bli avstängd från skolan. Andra finns lika mycket i Sverige, som trakasserier i omklädningsrummet och syskonbråk. Berättelsen är egentligen tragisk, Eleanor och Park har så olika bakgrund och förutsättningar, men den ger en varm känsla i hjärtat. Så här kan den första riktigt stora kärleken kännas!

Här är en trailer för boken på engelska:

Jellicoe Road

Av: Marchetta, Melina Tipsat av: Emma Sigvardsson

En minnesvärd bok där sjuttonåriga Taylor står i centrum för två historier som vävs ihop till en gripande berättelse om vänskap, skuld, kärlek och längtan.