Eldprovet

Första delen i en läsvärd fantasyserie. Tolvåriga Clara upptäcker att hon är häxa. För att bevisa det måste hon gå igenom ett eldprov och riskera att bli slav till en otäck häxa.

Av: Kaaberbøl, Lene
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Eldprovet är den första boken i Lene Kaaberbøls fantasyserie Vildhäxa. Det är en bokserie som både yngre och äldre fantasyfantaster bör läsa. Vildhäxa är klassisk fantasy som liknar Harry Potter-böckerna, där vardagen och den magiska världen smälter samman.

Spännande om mystisk värld

Tolvåriga Clara upptäcker att hon tillhör en ätt med vildhäxor. När hennes släktarv gör sig påmint måste hon göra ett eldprov för att bevisa att hon talar sanning. Hela tiden finns risken att hon ska bli slav åt den otäcka häxan Kamera.

Clara är en stark och modig tjej, trots att hon inte tycker det själv. Det är en spännande upplevelse att ta del av den mystiska värld som Clara är en del av.

Fantasy för unga och vuxna

Serien Vildhäxa är fängslande och böckerna har ett vackert språk. Det finns en poetisk ton i naturupplevelserna som hör till häxornas prövningar, som också är ruskiga.

Böckerna är skrivna för lite äldre barn och ungdomar men precis som böckerna om Harry Potter kan de nog uppskattas av många vuxna som saknar magi i vardagen.

Harry Potter och de vises sten

Av: Rowling, J. K Tipsat av: Helen Forsberg

Den ondskefulla Voldemort dödar Harrys föräldrar när han är en liten bebis. Voldemort försöker döda Harry också men misslyckas. Harry överlever och Voldemort försvinner.