Educated

En lika sann som osannolik historia om att bryta sig loss från allt det du känner till.

Av: Westover, Tara
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2018
Låna

En omtalad biografi och ett fascinerande livsöde. Tara växer upp i en familj som i trons namn avskärmar sig från samhället. De sliter vid sitt berg med att sälja metall från sitt skrotupplag, förbereda sig för domedagen och leva ett enkelt och naturligt liv. 

Frihetens pris

Friheten har ett pris, inte minst i form av förtryck och våld. Taras pappa tror inte heller på den allmänna sjukvården. När det gäller utbildning får barnen i huvudsak lära sig det de behöver hemmavid. Men Tara vill mer och börjar söka sig utåt. 

När Tara så småningom börjar bryta sig loss får hon lära sig om allt på nytt, i en främmande miljö. Det går bra för henne och hon når nya insikter samtidigt som en del av henne för alltid är kvar i tystnanden under Idahos vidsträckta himmel och under sin fars auktoritet. 

Att gå emot sin familj

Det är en intressant skildring av att navigera i en modern värld utan adekvata kunskaper om samtidshistoria. Den beskriver också hur plågsamt det kan vara att göra uppror mot sin familj, att gå emot sin egen och familjens gemensamma sanning. 

Jag kan inte låta bli att tänka på den som en modern Lilla huset på prärien. Delvis för att den beskriver en naturnära svunnen tillvaro men också för hur den kärleksfullt beskriver detaljerna i det enkla livet samtidigt som att där finns en framåtrörelse som aldrig upphör. 

Fler tips

 1. Vi for upp med mor

  Tips Av: Smirnoff, Karin Tipsat av: Anna Sahlén

  Janakippo åker med sin bror till Tornedalen för att begrava sin mor. Karin Smirnoffs andra bok är tät och spännande.

 2. En piga bland pigor

  Tips Av: Nordström, Ester Blenda Tipsat av: Dehbroa Lindberg

  Långt innan undersökande journalistik var ett begrepp tog Ester Blenda tjänst som piga och skildrade livet som piga inifrån.

 3. Sch! #2 Böcker med sprängkraft

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  I andra avsnittet av vår poddcast "Sch!" tipsar Cecilia Flodström Darvish-Jany om banbrytande böcker som förtjänar uppmärksamhet.